Er der egentlig nogen, der har spurgt Casper Cassøe?

Er der egentlig nogen, der har spurgt Casper Cassøe?

31. marts 2020 Af Louise Hededam

Man bliver sgu ind imellem så træt af det her coronapis. Her senest har journalister fundet det helt ok at koble nyheden om, at Herning har flere smittede pr. 100.000 indbyggere end nogen andre byer vest for Storebælt, med historien om Hingstekåringen, der fortsatte trods statsministerens opfordring til at undgå at samle flere end 1000 mennesker på ét sted.

Jeg har tidligere skrevet, hvad jeg for 3 uger siden mente om, at Herning fortsatte, selvom Mette Frederiksen fredag formiddag havde opfordret til, at arrangementer over 1000 deltagere blev aflyst. Det mener jeg faktisk stadig. Som jeg også har skrevet, har jeg også valgt en ret stram isolationsplan for mig og min familie. Jeg er med andre ord tilhænger af at flade smitten ud og IKKE samles og hoste på hinanden eller drikke af de samme glas eller puste i de samme fløjter.

I kan ikke påvise en sammenhæng

Men jeg er sørme ikke ret stolt af mit fag som journalist i dag. I morges faldt jeg via Facebook over en meget kort artikel på netmediet ing.dk, som linkede smittetrykket i Herning med Hingstekåringen. Uden at vide noget som helst andet, end at Herning har et stort smittetryk, og at mange tusinde mennesker for 3 uger siden var samlet i MCH og Boxen til Hingstekåring. Det er at insinuere, og ingen aner, om de smittede har været til Hingstekåring eller overhovedet har været sammen med nogle af dem, der var med til Hingstekåringen.

Nå, det var min egen personlige galde. For Casper Cassøe Krüth, der er direktør for Dansk Varmblod, synes sjovt nok heller ikke, den påståede/antydede sammenhæng mellem smittetrykket og Hingstekåringen er særligt godt underbygget. Casper har sendt følgende ud i dag, til de medier der har skrevet om sammenhængen:

– Efter private gætterier på de sociale medier om, at Dansk Varmblods Hingstekåring samt Hest & Rytter-messen skulle være årsagen til, at Herning har flere smittede end andre byer, kom artiklen på ing.dk: ”Tre uger efter hestestævne: Herning har det største antal smittede”. Den artikel er nu blevet fulgt op af flere artikler, hvor en professor bekræfter, at en stor samling af mennesker øger risiko for smittespredning.

Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre.

Jeg vil gerne bidrage til debatten med nogle fakta – som også er baggrund for, at jeg har svært ved at følge årsagssammenhængen:

  • Det er ikke et ”Herning-arrangement”. Gæsterne kom fra hele Danmark og af i alt ca. 55.000 besøgende fordelt over 6 dage var knap 2% (ca. 1.200 billetter) solgt til personer bosiddende i Herning-området.
  • Mange af gæsterne havde allerede været sammen i flere dage, da myndighederne kom med sine anbefalinger om større forsamlinger, så effekten af en aflysning midtvejs ville kun have haft begrænset effekt.
  • Vore frivillige kommer også fra hele landet – og mange bor i campingvogne bag messecentret og er derfor ikke i kontakt med ret mange i byen.
  • Deltagerne og deres familier bor i deres heste-lastbiler, opholder sig i området og færdes meget lidt i byen.
  • Vi har ingen kendskab til smitte blandt deltagere.

Lægefaglig direktør: Vi kan ikke påvise mønstre, der kan forklare det

Og så synes jeg faktisk, at et af de vigtigste argumenter for ikke at kæde tingene sammen i utide fremgår af et interview i Herning Folkeblad:

Den lægefaglige direktør ansvarlige i Herning har ikke kunnet påvise nogen mønstre, som kan forklare en sammenhæng. 

De seneste 3 uger er vi allesammen blevet langt klogere, og det understreger Casper Cassøe da også, da jeg er i kontakt med ham her tirsdag aften.

– Vi vil gerne understrege, at beslutningen om at gennemføre arrangementet kom på et tidspunkt, hvor situationen var en helt anden end i dag. Den 3. marts lød beskeden, at en epidemikommission ville vurdere større arrangementer individuelt – og myndighederne fik samme dag besked om vores arrangement.

Derfor kom det som et chok for os, da regeringen fredag den 6. marts kom med en opfordring om at aflyse arrangementer med flere end 1.000 deltagere fremfor et påbud, som ellers var den procedure, vi var blevet forberedt på.

Regeringens opfordring betød, at vi pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor vi var var i gang med vores 4. ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede vi den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som blev stillet i udsigt d. 3. marts. Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det.

Det er nemt at kigge tilbage nu – det er der rigtig mange der gør – og alting står altid så krystalklart i bagklogskabens lys. Vi ser stadig ingen evidens for årsagssammenhængen, men vil igen understrege, at skulle der vise sig en sammenhæng mellem vort arrangement og smittede – i Herning eller andre steder – så beklager vi meget og sender varme tanker til alle berørte familier.

…og bliv nu bare hjemme

Nu har jeg spurgt Casper Cassøe, og du kan selv tage stilling til, hvis side du er på (hvis man skal være på én). Jeg optræder ikke som journalist eller på et medie, når jeg blogger, – jeg må gerne komme med min egen holdning. Og jeg må gerne nøjes med at høre Caspers side af sagen. Det må man ikke ude på de rigtige medier. Der skal man så vidt muligt se sagen fra begge sider. Det har man i dette tilfælde i høj grad forsømt.

Foto: Ridehesten.com