Jeg skal have føl!

Jeg skal have føl!

17. december 2018 1 Af Louise Hededam

Blogindlæg: Det skulle tage to hele bedækningssæsoner og lidt til, men nu er Gøjs endelig kommet i fol.

16-årige Gøjs med de dårlige tæer skulle ikke rende military til sine dages ende. Det har jeg hele tiden vidst, for jeg købte hende i sin tid billigt som en slags chancehest på lånt tid. Nu har hun så alligevel gået mere eller mindre tre sæsoner sammenlagt og givet mig nogle rigtig fine ture i 1*.

Gøjs i CNC100 til NM i Haslev 2015. Foto: Jimmy Leen Friis

I år sluttede sæsonen desværre ret tidligt med en afsidning til det første stævne på hjemmebane, fordi jeg red en fast afstand helt håbløst. Til den efterfølgende træning af (blandt andet) samme kombination var hun pludselig stok halt, og hun kom aldrig rigtig til at blive rengående igen. Så jeg tog ret hurtigt en beslutning om at påbegynde ifoling. Valget faldt på Caballero fra Stutteri Worre. Det gjorde det især fordi, vi også sidste år prøvede at få Gøjs i fol med en Worre-hingst. Den gang var det Frodo Ask (for så ville jeg have to gange Favorit Ask/Kanudos XX – fjollet, I know), men efter tre forsøg var der stadig ingen gevinst, og Gøjs var faktisk gående på det tidspunkt. 

Skimmel, skimmel, brun

Min forkærlighed for Worre-hingstene hænger også sammen med noget ren logistik og muligheden for at få sæden helt frisk. Men altså: Gøjs har haft adskillige ophold på Karenagården og efter tre gange med Caballero og en bedækningssæson, der for længst var slut, måtte vi handle hurtigt. Eller…tænke hurtigt og handle derefter. Løsningen blev at prøve bActivate af på Gøjs. 

Jeg stiftede bekendtskab med bActivate i foråret under det store udbrud af herpesvirus blandt heste på Fyn, hvor jeg lavede en podcast om virusset med dyrlæge Miki Bojesen. Han er en af mændene bag bActivate, som i meget generelle vendinger er et produkt, der får alle bakterier i børen og slimhinderne lokket frem, så de kan bekæmpes på én gang. Det giver, ifølge Miki & Co, større chance for drægtighed. 

Det var faktisk Johnny Sørensen fra Evidensia Faxe, der foreslog at prøve bActivate af på Gøjs, så det gjorde vi. Samtidig var vi nødt til at skifte fra Caballero, som skulle gå stævne, og derfor blev det Bøgegårdens Apollo, der kom i, da Gøjs blev insemineret for fjerde (og så absolut sidste) gang den 8. oktober. Scanningen 16 dage senere viste et fint, befrugtet æg.

Gøjs’ baby 16 dage

Og her på 70. dagen (det er sgu da nemmere at tale om 10 uger) skal betalingen for 2. rate falde, og jeg har netop fået Gøjs scannet – og der er sørme stadig føl derinde, yeah! Om det så er bActivate, der har gjort underværker eller Apollos sæd, der bare er helt fantastisk – eller det er fordi Gøjs bare ikke vil risikere at få et skimlet føl – må være usagt. Men da først der kom en brun hingst på, var der i hvert fald gevinst. 

Af Louise Hededam – Ponymor i hvide ridebukser