Nyt reglement i military – igen

Nyt reglement i military – igen

7. januar 2019 1 Af Line B

Efter vores sidste artikel om det nye reglement valgte rideforbundet at tage militaryreglementet ned, og det er nu kommet op igen med ændringer til blandt andet kvalifikationer. En del mærkværdigheder er dog ikke ændret. Læs her, hvordan det er endt.

Nye klasser

Der kommer en ny klasse, som ligger mellem CNC100 og gammel CNC1* for hest. Den nye klasse kommer til at hedde 1* og den gamle 1* bliver til 2*, den gamle 2* til 3* og så fremdeles. Fordringerne for den nye 1* er ridebanespringning på 110 cm og terrænspringning på 105 cm. Med den lille krølle at den faste del af forhindringer med gennemslag må være 110 cm. Tilsvarende gælder for ny 2* (gl 1*), hvor vi sidste år kun måtte have gennemslag med fast del på 110 cm, må de nu være 115 cm. Tendensen fortsætter ikke, når man kommer op i ny 3*, her må den faste del af forhindringer med gennemslag også være 115 cm, ligesom de andre forhindringer i terrænet. 

Tempoet i ny 1* bliver hurtigere nationalt end internationalt. Således skal man internationalt ride 500 m/min, hvor man nationalt skal ride 510 m/min. 

Der er kommet nye dressurprogrammer både til CNC100 og til den nye 1*.  Det gamle CNC100 program vil fortsat kunne anvendes, men et nyt program på A-bane er også kommet til. For ny 1* er der kommet et program fra FEI. Navngivningen på de danske dokumenter er lidt forvirrende for nuværende, da der ser ud til at være tre 1* programmer: Det ene er det nye, og de to andre er de gamle, der i reglementet hedder 2*. Tilsvarende for 2* programmerne, som er de gamle navne, men som i reglementet refereres til som 3*. 

Bidregler opdateret i både dressur og spring

Afsnittet omkring bid og trense i dressuren har fået en større omskrivning. Man følger mere eller mindre de internationale i formuleringen med den forskel, at trensebid internationalt for heste ikke må være under 14 mm tykke, hvor de nationalt må være ned til 10. Endvidere har man internationalt valgt at opdatere tegningerne for tilladte mundstykker og næsebånd, dette er ikke gjort nationalt. Således er det for nuværende uklart, om man må ride dressur med tungefrihed nationalt, det blev der jo ellers åbnet for sidste år, men det er ikke nævnt eller tegnet i 2019 reglementet.

I spring og terræn er der åbnet for, at man kan ride på pelham uden kindkæde. Optømningen er fortsat fri, når man kommer over CNC100, altså også i den nye 1*. Internationalt har man forbudt hackamore uden bid, det må man fortsat gerne ride med nationalt fra 1* og opefter. 

Pisk tilladt i de små dressurklasser

Ligesom i almindelig dressur åbnes der for, at man i de små klasser må ride med pisk på banen. For hest er det til og med sværhedsgrad 0 (CNC80) og for pony til og med sværhedsgrad 1 (CNCP80). For heste må pisken være 120 cm og for pony 100 cm. I de større klasser er det fortsat sådan, at man dømmes som havende haft en fejlridning, hvis man tager pisken med ud af opvarmningsområdet.

Kvalifikationskrav

For ponyryttere er der ikke nogle ændringer til kvalifikationerne fra sidste år. For hesteryttere betyder den nye klasse en yderligere kategori. I forhold til den første udgave af reglementet er det nu skrevet ind således, at man kan kvalificere sig til at ride ny 2* ved at ride fire CNC100 klasser, som man kunne sidste år også. Man kan dog nu også vælge at ride den nye 1*, og for at kunne ride den, skal man have redet to CNC100-klasser med kvalificerende resultat. Resultater opnået i ny 1* tæller altså på samme måde som CNC100 i kategoriseringen. Det samme gør sig gældende for heste, der dog nu skal gå flere klasser for at kvalificere sig til at gå ny 2*. Hvor hesten sidste år kun skulle gå to CNC100 klasser med kvalificerende resultat, skal den nu gå fire CNC100 eller to CNC100 og to ny 1*.

Ændringer i reglerne for ½-military

Sidste år blev afviklingen af ½-military debatteret kraftigt. En ændring til, hvordan der gives point, er nu kommet til. Således skal stilkarakteren nu omregnes til procent og trækkes fra 100. Terrænspringningen afvikles efter normale terrænregler. Pointene lægges sammen og placeringsrækkefølgen afgøres efter laveste strafpoint.

Registrering af fejl på spring og terrænbanen

Internationalt har man indført nye regler for tildeling af tidsfejl på springbanen. Her har man sat antallet af fejl, man får for overskridelse af fejlfri tid, ned til 0,4 fejl pr overskredet sekund. Nationalt har man valgt at holde fast i 1 fejl pr overskredet sekund.

I terrænet er der internationalt kommet ændringer til, hvornår en hest er indenfor flaget (nu skal hele kroppen, begge skuldre og hofter være indenfor), og man får nu 15 straf for at have en del af kroppen udenfor flaget. Det bliver dermed et farvel til de 50 straf, man fik sidste år for at have forsøgt at springe springet. Nationalt har man ikke indført disse regler, her er kun kommet de 11 straf til for at udløse en frangible pin.

Ændringer til mesterskaber

Indførelsen af den nye 1* åbner for flere muligheder til DRF-mesterskabet for hold. Et hold består fortsat af tre eller fire ryttere. Er man fire, skal der fortsat være en pony. Der skal være en fra holdet, der rider ny 2*, og ingen fra holdet må ride to klasser. Den nye 1* kommer til at kunne træde i stedet for enten CNC100 eller CNCP1*.

I DRF-mesterskabet for kat 3 og kat 2 ponyer har man givet mulighed for at slå mesterskabet sammen, hvis der er under seks startende i klassen. Den skal dog stadig afvikles på de to forskellige sværhedsgrader. I praksis kommer det til at betyde, at der bliver konkurreret på ulige vilkår, da banerne ikke vil have samme længde eller fordringer.