Hvilken gjord jeg rider med? Den bedste!

Hvilken gjord jeg rider med? Den bedste!

16. november 2019 0 Af Louise Hededam

Der er jo ikke den store forskel på gjorde – sådan en gjord skal jo bare holde sadlen på plads og være til at betale, ik?! Nej, sådan er der vist ikke ret mange af os, der tænker nu om stunder. Og mig? Ja, jeg elsker mine Scharf Freedomgjorde!

Jeg har redet med mange forskellige gjorde, siden jeg begyndte at ride i slut 80’erne.

Heriblandt også de engang så populære snoregjorde, som den nordkoreanske diktator (undskyld, leder) åbenbart også sværger til:

Kim Jong Un til hest. Svært at se hans gjord …

… men der er altså en kridhvid snore-gjord, når man kigger godt efter.

Fra mærkefokus til velværefokus

Gennem tiden har jeg haft flere favoritgjorde. Stübbens lange, tynde lædergjorde med elastik i den ene ende (det har været i 90’erne og start 00’erne) var jeg især glad for, fordi læderkvaliteten var høj.

Da jeg havde Diabloo, blev jeg rigtig glad for at bruge en gjord fra Professional’s Choice. Den havde neopren ind mod hesten, som kunne tages af og vaskes.

For begge ovennævnte gjorde gælder, at der var tænkt meget lidt i hestens anatomi og komfort.

Gammel Stübben yderst tv, PC, Eric Thomas pladegjord, Scharf Freedom military, Scharf Freedom dressur og Wintec Cair længst til højre

Det ændrede sig med Kicki, min skrupskøre, røde hoppe, som jo desværre blev kørt ned i 2014. Kicki var en … sensitiv dame, så efter råd fra min daværende dyrlæge og kiropraktor, samt min både daværende og nuværende sadelmager, Stine Julø fra Sadelmageriet, indkøbte jeg et stk Wintec-gjord.

Den passede Kicki ganske glimrende, fordi den i langt højere grad end hendes forrige gjord fordelte trykket på brystkassen.

Efter Kicki overtog Gøjs gjordene (ja, der måtte en springgjord til også), og de passede også hende glimrende.

Freedom = Freedom

Imens fik jeg Fritz, som jo i virkeligheden hedder Freedom, så da der kom en gjord på markedet med navnet Freedom, måtte Fritz jo have sådan en!

Jeg har redet med en Scharf Freedom dressur-gjord siden sidste sommer, og i år er der så kommet en military-gjord til. Den har større og bredere brystplader for at beskytte mod mordax.

Dressur til højre – den har været brugt i over et ord. Military til venstre – har været brugt et par måneder nu.

Fordi jeg kender lidt til Christina Scharf, som står bag Freedom-gjordene, ved jeg, at der her er tænkt rigtig meget over, hvordan gjorden sidder bedst muligt med mindst mulig gene for hestene.

Fritz bliver klubmester med sin Freedom-gjord

Den bedste gjord

Det er klart min opfattelse, at gjorden gør, som den skal: Den følger Fritz’ bevægelser, så den kun lægger det absolut mest nødvendige pres. Og så sveder han meget lidt under gjordene og tørrer hurtigere der.

Samtidig er den designet, så i hvert fald mine gjordstropper bliver pænt på plads, den er let at tørre af efter brug, – og så er den både let og ben at klappe sammen og have med.

Ok, tilbage er der kun prisen. Henne i omegnen af 2000 kr er mange penge for en gjord. Men altså, der findes folk, der køber underlag til over 1000 kr og fleecetæpper til 2000 kr, og hvis man skal prioritere, så er en god, anatomisk korrekt kvalitetsgjord måske en bedre investering? Efter en hurtig pudsning er min ‘gamle’ Freedom-gjord i hvert fald så pæn, som var den spritny, og jeg elsker den!

Læs også: Ingen ferie uden en hussitter

Læs også: Jeg rider åbenbart for meget på venstre volte i skridt