Genetisk følsyndrom får betydning på Blue Hors

Genetisk følsyndrom får betydning på Blue Hors

22. maj 2018 2 Af Louise Hededam

Kendskabet til den genetisk arvelige sygdom, Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), som vi tidligere har beskrevet her, får nu betydning på stutteriet på Blue Hors. Tre avlshingste tages midlertidigt ud af avlen.

Stutteriet har valgt at lade 10 aktive hingste teste. Desværre har det vist sig, at tre af dem er bærere af WFFS-genet, skriver Blue Hors på sin hjemmeside.

Testene er lige kommet retur, og Blue Hors Zackerey, Blue Hors Don Olymbrio, Blue Hors Farrell, Blue Hors Fifty Cent, Blue Hors Zack, Blue Hors Rockefeller og Blue Hors St. Schufro er alle testet negative og er således ikke bærere af WFFS.

– Prøverne har desværre også vist, at avlshingstene Blue Hors Londoner, Blue Hors Veneziano og Blue Hors Emilio er bærere af genet for WFFS. I lyset heraf har vi besluttet at tage disse tre hingste midlertidigt ud af avlen, og vi vil i fremtiden teste hingste for WFFS-genet, inden de bliver indsat i vores avlsprogram, fortæller driftsansvarlig Esben Møller og tilføjer:

– Når tre ud af vores ti hingste er testet positive, så må genet være mere udbredt, end man hidtil har været bevidst om, og derfor har vi truffet den beslutning foreløbigt at stoppe de tre hingstes avlsindsats.

Intet kendskab til føl med sygdommen

Blue Hors kender endnu ikke til føl, der er født med Warmblood Fragile Foal Syndrome, selvom Veneziano nu har fire følårgange, og Emilio har én.

– For avlere, der tidligere har anvendt hingste, der er bærer af genet for WFFS anbefaler vi i fremtiden at teste hopperne, før de indsættes i avl. Da sygdommen viser sig ved føllene kort tid efter fødslen, er der ingen risiko forbundet med anvendelse til sport af ældre afkom efter bærer-forældre, fortæller stutteriets  dyrlæge Jesper Møller Nielsen.

Intet avlsforbund har endnu taget stilling til Warmblood Fragile Foal Syndrome, men World Breeding Federation for Sport Horses har meddelt, at håndtering af sygdommen er på dagsordenen i nær fremtid.

– Indtil da, synes vi, det er sikrest at anbefale ikke at anvende hingste, der er bærere af genet for WFFS, slutter dyrlæge Jesper Møller Nielsen.