Er motorcykelveste egnet til ridning?

Er motorcykelveste egnet til ridning?

26. oktober 2018 1 Af Line B

For nyligt kunne man på rideforbundets hjemmeside læse, at en ny slags veste er blevet godkendt til brug i springning. Vesten, der er tale om, bærer godkendelsen EN 1621-2:2014, en godkendelse, der ifølge Dansk Standard ikke omfatter ridebrug.

Når snakken falder på sikkerhedsudstyr er der både need to have og nice to have. For at kunne ride i klubber under Dansk Ride Forbund og deltage til stævner, er der nogle minimumskrav, der skal opfyldes. Der skal uanset aldersgruppe og disciplin bæres godkendt ridehjelm, og vil man ride terrænspringning, eller er man under 18 år og vil springe, så skal der bæres godkendt sikkerhedsvest.

Standarden sænkes – måske

Sikkerhedsvesten har i mange år skullet hedde EN 13158:20xx og være en level 3, uanset om det var terrænspringning eller ridebanespringning, man gjorde det i. Men for nyligt har rideforbundet så åbnet for muligheden for at ride med en anden slags vest i springning: EN 1621-2:2014. Vesten må kun bruges ved springning på banen og altså ikke ved terrænspring.

Læser man på Dansk Standards hjemmeside dækker godkendelsen følgende:
Beskyttelsesbeklædning til motorcyklister mod mekanisk påvirkning – Del 2: Rygbeskyttere til motorcyklister

Ridesport er altså ikke nævnt i standarden, og veste godkendt efter denne standard er derfor ikke testet for, om de beskytter mod de påvirkninger, man må forventes at udsættes for som rytter. Ved testen af motorcykelvesten udsættes den for en klods, der falder ned på den for at teste, hvor godt den fordeler trykket. Den er udviklet til udelukkende at beskytte rygsøjlen og sidder således kun som et skjold over ryggen, og selvom der skulle være yderligere beskyttelse, er det kun dette område, der kræves testet i standarden.

Dette står i modsætning til de veste, der er testet efter EN 13158:20xx, hvor hele vesten er testet for slag, og særlig vægt er lagt på områder omkring lynlåse og samlinger. Standarden er udviklet til at teste for skader, der opstår i forbindelse med ridesport og tæller derfor også skader, hvor man ligger på jorden og bliver trådt på eller sparket til.

Er sikkerhed vores eget ansvar?

Selvom rideforbundet ikke længere kræver brugen af en vest udviklet til ridebrug, er der ikke noget, der forhindrer os som ryttere i at vælge det sikreste produkt på markedet. Et sådan valg træffes i forvejen af mange ved at ride med vest i ridebanespring, også efter man er blevet 18. Tilsvarende rider mange med air bag-veste også selvom de ikke er et krav. I military ses ganske mange ryttere med air bags ud over deres normale EN 13159 vest.

På Facebook raser debatten også, – her opfordres blandt andet til, at forældrene tager et ansvar og vælger en mere sikker vest, end minimum foreskriver: