Det er umuligt og ikke særlig smart at forsøge at udrydde alle orm

Det er umuligt og ikke særlig smart at forsøge at udrydde alle orm

7. maj 2018 1 Af Line B

Græsningsæsonen er over os, og med den følger også indvoldsorm hos hestene. I mange år behandlede man bare for orm to gange årligt, men nu skal man tage prøver, før man giver kur. Det har PhD Martin Nielsen fra Maxwell H. Gluck Equine Research Center i Kentucky svaret på i the Practical Horseman.

Der vil altid være orm i miljøet

Uanset hvor ofte man giver ormekur, er det umuligt at holde hestene ormefri.

– Hver eneste hest med adgang til en fold har små strongylider i sit fordøjelsessystem, og mange har også bændelorm. Andre parasitter som store strongylider er efterhånden ikke længere så udbredte, men vi kontrollerer stadig for dem, forklarer Martin Nielsen.

Orm kommer ind i fordøjelsessystemet ved at sætte sig på det græs, hesten æder. Når forholdene er gode, for at græsset gror, er de også gode for ormelarverne til at udvikle sig i. Det er derfor, man tager gødningsprøver i begyndelsen og i slutningen af græsningssæsonen. Så snart temperaturen er under 5°C, kan æggene ikke udklækkes, og dermed bliver hestene ikke inficeret.

Forsøg på at udrydde indvoldsorm giver resistens

I mange årtier var den generelle ormestrategi at udrydde orm hos heste. Dette viste sig ikke bare at være umuligt, men faktisk også at skabe et andet problem: resistens. Ormene udviklede sig, så de ikke længere blev påvirket af de ormekure, der var mest brugt. Dermed blev ormetrykket større uden mulighed for at regulere det.

– Ormestrategien i dag handler for det første om at forebygge tilfælde, hvor ormeinfektionen hos den enkelte hest er så højt, at den bliver decideret syg. Den kan få kolik, diarré eller tabe sig. Dernæst ønsker vi ikke, at ormene også skal udvikle yderligere resistens. For at finde denne balance anbefaler vi kun at give ormekure i de tilfælde, hvor det er nødvendigt. Den bedste måde at lave en handlingsplan på er ved at tælle æg i afføringen. Spørg altid din dyrlæge til råds om, hvordan netop din hest skal behandles, fortæller Martin Nielsen.