Den dyrebare, skjulte træning

Den dyrebare, skjulte træning

2. oktober 2019 0 Af Louise Hededam

Planlægger du din træning efter,  hvor meget din hest bevæger sig til daglig? Jeg gør – men er ikke helt tilfreds. 

En militaryhest skal konditionstræne for at kunne kære strabadserne til stævne. Der findes flere forskellige måder at konditionstræne hesten på, men især intervaltræning med galopintervaller er populært. Har man ikke et galopspor i nærheden, eller er vinteren fuld af frost eller regnvejr, kan det være en udfordring at følge et simpelt program for at få hesten konditionstrænet.

Jeg har tænkt meget over, hvorfor min Fritz i begyndelsen af sæsonen har virket til at være i god kondi. Han har rendt sine stævner med god energi, pulsen er faldet hurtigt efter mål, og han har været tør i benene og frisk dagen efter stævne. Min konklusion er, at min almindelige ridning må have udstyret ham med en god grundkondi.

Meget træning i skridt

Jeg har forsøgt at finde noget forskning på nettet og fandt lidt på thehorse.com. Man har sat sensorer på hhv vilde heste og rideheste for at måle, hvor langt de går på en dag. Forsøget viser ikke noget om, at mange kilometer bevægelse er sundere. Men jeg tænker, at jo mere en hest går af sig selv, jo bedre må grundkondien være. Lidt som forskellen på en, der arbejder på kontor, sat op i mod fx en pædagog, der går mere rundt til daglig.

Studiet viste, at vilde heste går op mod 17 km om dagen, mens rideheste – uanset foldens størrelse og beskaffenhed – går lidt over 7 km om dagen. Heste, der lukkes mindre på fold, bevæger sig endnu mindre.

Mangler stadig 4-5 km

Genboens ridebane 🙂

Jeg har helt almindelig skridttæller i min telefon. På en dag, hvor jeg rider til og fra ridebanen (som jeg låner hos en genbo) og bruger ca 1/2 time på at ride løsgørende dressur, tilbagelægger jeg (og altså Fritz) ca 4-5 km.

Der er 1,2 km til ridebanen, så skridtturen frem og tilbage udgør altså ca halvdelen af den samlede afstand.

Så på en helt almindelig dag med døgnfold og en almindelig træning mangler Fritz stadig ca 5-6 km i regnskabet for at gå lige så meget rundt som en vildhest.

Og det er jeg nødt til at tage seriøst, hvis jeg gerne vil ride større klasser med højere tempo i terrænet, længere baner og mere udfordrende forhindringer.

Flere gange dagligt?

Tidligere i år var jeg til en samling på Blue Hors for ryttere med ambitioner om at ride NM i år eller næste år eller EM i år. Jeg hører til den første gruppe.

Peter Flarup, som har redet OL, VM og EM, er en del af det trekløver, der tager sig af eliten i military. Peter sagde til samlingen, at hans heste går det antal gange om ugen, de er i år. Så Fritz på 8 skal altså trænes én gang dagligt plus en ekstra gang en af dagene.

Nu sagde Peter ikke noget om, hvor længe hans heste går på fold, eller hvor meget af træningen der foregår på bånd eller i walker. Jeg har ingen af delene, så 8 gange ugentlig træning vil kræve en del af mig, og faktisk har Fritz helt fri 1-2 gange om ugen.

Men med mit nye fokus tror jeg, at det er det, jeg bør lave om på. Han skal ikke gå hård træning hver dag, men måske bare trækkes eller skridtes en ekstra tur på en 3-4 km et par gange om ugen. Og så vil jeg huske min lange skridtopvarmning og afskridtning – også når jeg ikke længere skal ride over til genboen.

Læs også: Kan du ride din hest på tom mave?

Læs også: Fodrer du efter årstiden?

Topfoto af Den Smukke Hut.