Vi mener: Man kan godt avle med et dårligt gen, men …

Vi mener: Man kan godt avle med et dårligt gen, men …

8. juni 2018 Af Line B

Følger man debatten om Warmblood Fragile Foal Syndrome på nettet, vil man opleve, at mange skriver om etisk avl, og hvad der er det rigtige at gøre i forhold til at avle på heste, der er bærere af genet. Da genet nedarves recessivt, er der ikke nogen fare ved at have en hest, der er bærer. Dette skyldes, at der altid er to gener, og så længe der er mindst ét raskt gen, vil hesten ikke være påvirket.

Spørgsmålet går så på, om man skal avle på bærere, som jo kan have rigtig mange egenskaber, man gerne vil have i avlen, og hvis man tester, kan man med 100% sikkerhed sige, at man ikke avler et afkom med sygdommen. Omvendt kan man ret nemt slippe af med sygdommen fuldstændigt, hvis alle avlsorganisationerne går sammen og kræver, at dyr, der indgår i avlen er testet negative. Dermed kan man udrydde det syge gen fuldstændigt og i løbet af en enkelt generation holde op med at teste afkom med fuld stamtavle. Her er der dog et andet problem: Med ca. 10% bærere blandt varmblodshestene vil det være ganske mange, der skal tages ud af avlen, hvis ikke man vil avle på dem.

Andre genfejl, der avles med

Lige nu er det i høj grad WFFS, der tales om som den “farlige” genetiske sygdom, som vi ikke bør avle på. Men WFFS er ikke den eneste recessivt nedarvede sygdom, vi kender til i heste, og som vi kan teste for og udrydde, hvis vi vil. Som vi skrev i artiklen Hvordan hesten fik sin farve – og hvorfor du skal bekymre dig om det, giver også to gener for frame overo et føl uden mulighed for at overleve. Fuldstændigt som med WFFS kan man teste for frame overo, og man kan derfor lade være med at krydse to bærere. Dette har været kendt i årevis, men vi har ikke på samme måde set argumenter for, at man skulle holde helt op med at avle på bærere af frame overo, måske fordi dette gen giver anledning til de brogede aftegn, man oftest ser hos American Paints. Lukker man for avlen på bærere af frame overo, vil man altså også lukke for avlen af heste med denne farve.

Det næste er, hvor grænsen går for, hvor alvorlig en sygdom skal være, før den skal udryddes og forbydes i avlen? Skal vi derhen, hvor føllene dør få timer gamle? Hvad hvis genet “bare” leder til kræftlignende svulster både indvendigt og udvendigt på hesten, når den bliver gammel? Og hvad hvis det ikke er alle bærere af genet, der får de her svulster? Her er tale om et gen, som findes i næsten alle racer, og nogle racer er ligefrem kendte for netop at bære dette gen, og man associerer det med konger og adel. Jo, prinsen på den hvide hest rider nemlig på en skimmel, ligesom de gør det på Den Spanske Rideskole i Wien. De er alle sammen skimler, og 80% af dem vil have melanomer, når de er over 15 år gamle. Skimmel er til forskel fra de to andre dominant, og enkelt kopi af genet vil derfor komme til udtryk. Det påvirker, hvordan melanin dannes, hvilket er årsagen til, at hestene bliver hvide. Det er også denne påvirkning af melaninproduktionen, der giver anledning til melanomer, og man kan ikke have det ene uden det andet. Så hvis vi vil af med denne kræftlignende sygdom, der hos nogle heste er meget smertefuld og ender med døden, så skal vi holde op med at avle skimlede heste.

Hvad hvis ikke genfejlen ender med døden, måske den bare nedsætter synet? Jo jo, nogle af dem bliver selvfølgelig helt blinde, og det er upraktisk, hvis man er en hest, men det er jo ikke sådan, at det er smertefuldt eller umuligt at leve med lidt dårligt syn. Her er også tale om gener, der kan ses med det blotte øje udefra. To af de gener, der giver specielle farver, har vist sig også at give problemer med synet. Det drejer sig om Lp, der i dobbeltdosis kan give natteblindhed. Forbyder vi avl på heste med Lp, er det slut med knapstruppere og appaloosa. Sølvtonet, som findes i mange af de engelske ponyracer, kan i det hele taget give nedsat syn. Uden sølvtonet kan Rocky Mountains ikke findes i den flotte mørke farve med helt lys man og hale.

Listen er lang over arvelige sygdomme, som vi potentielt bare kunne avle os ud af med tvungne gentests og regler mod at bruge visse dyr i avlen. Men hvis vi kan forhindre, at føllet er sygt, uden at forbyde brugen af bærere, så kan vi samtidig sikre, at de mange gode egenskaber avlsdyrene har, kan bevares. Og dermed behøver man altså ikke at forbyde avl med bærere af genet, – men sikre mest mulig oplysning, så både hingste- og hoppeejer har noget at forholde sig til.