Ulovligt at krydse to bærere af Warmblood Fragile Foal Syndrom

Ulovligt at krydse to bærere af Warmblood Fragile Foal Syndrom

25. maj 2018 Af Line B

Svensk Varmblod har i går aftes holdt bestyrelsesmøde, og i den forbindelse er man blevet enige om en række tiltag i forhold til den alvorlige genetiske sygdom Warmblood Fragile Foal Syndrom (WFFS), der er fundet i varmblodsavlen især i Europa. Foreløbigt er det kun Blue Hors i Danmark, der har offentliggjort status på deres hingste, her er tre hingste taget ud af avlen, fordi DNA-tests viste at de er bærere af genet, der i dobbeltdosis giver problemer med abort, og føl der fødes med hud, der ikke kan holde.

Vil kortlægge hvor mange bærere der er
Ved bestyrelsesmødet i Svensk Varmblod tog man beslutning om seks tiltag, der skal forhindre at avlere uden at vide det kommer til at avle syge føl

  • Alle hingste som virker eller skal virke i Svensk Varmblodsavl, skal testes for at holde styr på om de bærer anlæg for WFFS. Dette gælder også hingste, der har en såkaldt en-hoppes-licens.
  • I løbet af 2018 bliver information om, hvorvidt hingsten er blevet testet, og i så fald om status er bærer/ikke bærer, løbende lagt op på Svensk Varmblods hjemmeside under hingstlicenser.
  • Fra og med 2019 kræves, at hingsten er testet, for at bedækningslicens kan indløses. Dette gælder også en-hoppes-licenser.
  • Fra og med 2019 kommer hingstenes status til at fremgå af språngrulla (Svensk online bedækningssystem, red.).
  • WFFS lægges ind som en indraporteringspligtig lidelse på defektlisten (En liste over defekter som man ikke ønsker at avle på, red.).
  • Svensk Varmblod indleder en undersøgelse af hvor stor en del af populationen, der er bærere af genet.

Undersøgelsen af hvor stor en del af populationen, der er bærere af genet, bliver foretaget på dette års føl, således fås en så aktuel status som muligt. Resultatet kommer over vinteren, i god tid inden bedækningssæsonen 2019. Hårprøver bliver udtaget samtidigt med, at føllet registreres, men status for det enkelte føl bliver ikke udleveret. Prøverne bliver alene brugt til at undersøge, hvor stor en del der er bærere.

Hvis andelen af bærere er sammenlignelig med Tyskland (9 % – 11 %), betyder det, at man ud af 1000 føl vil forvente 1-3 syge føl og ca. 100 bærere.

Ulovligt at krydse to bærere

De svenske regler for avl indeholder en liste over defekter, som det er ulovligt at avle på. WFFS er ikke på listen, men alligevel bliver den omfattet af regler, der gør det ulovligt at krydse to bærere. Reglerne siger at dyr ikke må bruges til reproduktion, hvis det har vist sig, at dyret med stor sandsynlighed nedarver disposition for høj frekvens af konstaterede sygdomstilfælde, problemer efter fødslen eller dødelighed hos afkommet i forbindelse med fødslen.
Derudover er der en bestemmelse for, hvordan man må parre dyr der er anlægsbærere for den slags sygsomme. Her er man blandt andet ansvarlig for at sikre sig, at den anden part i parringen ikke er bærer af anlægget, hvis man ved at ens eget dyr er det. Derfor er det altså både hoppeejers og hingsteejers ansvar at sikre sig at der ikke bliver krydset to bærere og hingsteejere med hingste der er bærere af genet, vil derfor fremadrettet være tvunget til at kræve status på de hopper der tilføres.