Sikkerhed, udseende og komfort = KEP Italia

Sikkerhed, udseende og komfort = KEP Italia

21. april 2019 0 Af Louise Hededam

Sponsoreret indlæg

Ind imellem kan en gave godt gå hen og blive rigtig dyr for modtageren. Jeg har de seneste tre uger redet med en hjelm fra KEP Italia i terræn og til springning – og den er så god, at jeg er nødt til at købe mig en til. Eller to – for man kan vel ikke få for mange hjelme 🙂

Good old days

Min ridekarriere begyndte jo i 80’erne på en rideskole på Falster. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvad jeg havde på hovedet, men det var før, man begyndte at cykle med hjelm, og mit bedste bud er, at der var ét hjelmmærke i den butik, hvor min far købte min første ridehjelm. I 90’erne red jeg dels med en Champion og dels med en paphjelm med elastikken siddende oppe over skyggen. Og jeg red ikke med noget til hverdag, hvis jeg kunne slippe.

Jeg er nr. 2 fra venstre på ponyen Sir Pugshley. Jeg er ret sikker på, det er min Champion, jeg har på.

Vi rykkede ind i 00’erne, og jeg fik hest igen og med den også ny hjelm. Som jeg stadig kun brugte til stævner og til springtræning. Trods alt. På det her tidspunkt købte jeg hjelm efter pris og en fornemmelse af, at hjelmen ville blive siddende på mit hoved.

På med hjelmen

Min gamle Diabloo og min gamle tunge og brune(?) hjelm.

I 2009 flyttede vi på landet. Jeg havde fået det første barn og kom snart ifol igen, og af en eller

anden grund begyndte jeg at ride med hjelm til daglig. Nu begyndte det så stille og roligt at gå op for mig, at der var forskel på hjelme, for hold nu k***. hvor fik jeg vådt hår om sommeren, når solen bagte, og den stod på seriøs træning. Derfor fik jeg mig en hjelm med plastikskal og udluftningskanaler og var glad for den.

For nogle år siden gik en EU-beslutning om at godkende en ny EN1384-standard til hjelme op i hat og briller. Vi endte i en VG1-løsning herhjemme, og siden fik nogle producenter mulighed for igen at mærke deres hjelme med EN1384 – med tilføjelsen 2017. I den forbindelse begyndte jeg at interessere mig lidt for, hvad jeg havde på hovedet. Det viste sig, at min hjelms godkendelse var overskredet med indtil flere opdateringer.

VG1, EN1384, PAS, ASTM …

De seneste par år har jeg derfor redet med hjelme fra Scharf, som jeg har været rigtig glad for. Pæne hjelme med flere godkendelser – og til en pris, hvor de fleste kan være med.

Scharf har dog ikke en decideret terrænhjelm, og derfor var det ikke svært for mig at sige ja tak, da Schultz Equestrian tilbød mig at prøve en terrænhjelm fra italienske KEP Italia. KEP er partner for det italienske rideforbund, og alle italienske landsholdsryttere rider altså med KEP-hjelme.

Efter aftale med den danske importør af KEP-hjelmene fik jeg en terrænhjelm hjem i skinnende navy. Han spurgte lidt ind til min hovedform, da KEP kommer i to versioner, nemlig til ovalt eller smalt hoved, og så havde jeg med målebånd målt mig frem til en hovedstørrelse på 58 cm.

Lige pakket ud og smækket på hovedet – passer som fod i hose, hånd i handske, – og altså hoved i hjelm!

Som støbt

Uden nogensinde at have haft en KEP-hjelm på hovedet var jeg noget spændt, da jeg skulle pakke den op og prøve den – dagen før jeg helst skulle ride stævne med den. Da jeg fik pakket hjelmen ud af den lækre taske, den kom i, var jeg godt nok begejstret: Den vejer absolut ingenting (450 gr), og så ser den bare vanvittig godt ud. Endnu større var glæden, da jeg kunne konstatere, at hjelmen passer på en prik.

Lækker taske med skilt til at skrive sit navn og en god, stærk lynlås.

Nu har jeg redet med KEP terrænhjelmen til to stævner (det første kan du læse mere om her) – heraf det seneste på to heste. Desuden har jeg sprunget med den adskillige gange, og jeg har faktisk også trænet dressur med den på hovedet. Vi havde 20 grader til det seneste stævne, hvor jeg præsterede at få solskoldet min ene arm, og alligevel kom jeg i mål efter terrænet med tørt hår.

Sikkerhed i top

KEP producerer nogle af de allermest sikre hjelme på markedet. Dengang jeg var ponyrytter, var vi meget fokuserede på at komme i sadlen igen med det samme, hvis vi faldt af. Når vi falder af til stævnerne nu, skal vi tilses af en læge eller sygeplejerske, og har vi slået hovedet i bunden/jorden eller er blevet ramt af hesten, så skal vi være helt sikre på, at vi ikke har fået hjernerystelse, før vi sætter os op igen. Derfor er det rigtig rart at vide, at KEP’s hjelme er lavet med en absorberingszone, der nedsætter netop risikoen for rystelæsioner i hjernen med op til hele 60%.

Jeg har ikke tænkt mig at lave den ultimative test af hjelmen ved at stå på snotten over en forhindring og knalde hovedet i først (det var sådan noget, jeg gjorde i 2018), men den er også testet og godkendt efter VG1 og ASTM, så jeg er helt sikker på, den beskytter mit hoved, som den skal.

Kæmpe fan

Hjelmens hagerem er lavet i skind og er lige så blød at have på, som jeg kunne ønske mig. Jeg har ramt en del grene i terrænet, men alligevel er hjelmen til at tørre af – og der er ikke kommet en eneste ridse.

Her er det Stald Grønskovs Nexus til træning i meget dejligt aprilvejr. Og med min shiny hjelm fra KEP.

Min KEP er i blank navy, fordi mit udstyr generelt er mørkeblåt, og jeg kan konstatere, at den blanke overflade er totalt hot på banerne lige nu. Den er uden skygge, hvilket er rart i terrænet, hvor jeg står i let sæde og har brug for at kunne kigge opad. Samtidig indebærer en hård skygge en større risiko for skader på næsen, hvis jeg falder af.

Måske skal jeg med tiden have et fedt overtræk til den. Det har jeg ikke helt besluttet mig for endnu.

Konklusionen er, at jeg er kæmpe fan af min KEP-hjelm – og den eneste ulempe er, at jeg er nødt til at have en med skygge, jeg kan ride med til daglig også. Og måske også en, jeg kan shine med på dressurbanen 😉 Udvalget er enormt, og det er muligt at designe en hjelm, der ser ud præcis, som du ønsker!