Ny medicin til forebyggelse af forfangenhed på vej

Ny medicin til forebyggelse af forfangenhed på vej

12. oktober 2018 Af Line B

Mange kender til problemet med græs og forfangenhed, især hestejere med mere nøjsomme racer skal tænke sig om, når græsset indeholder meget sukker. Et studie i Australien sidste år gav dog håb om, at man medicinsk kan forebygge, og et større forsøg i Europa skal nu vise, om medicinen kan frigives på markedet.

Forfangenhed er et stort problem for mange hesteejere. Heste med tendens til forfangenhed stiller store krav til fold og foder, de kan ikke bare lukkes på sommergræs, og man skal tænke over sukkerindholdet i både hø og krybbefoder. En af de typiske årsager til forfangenhed er problemer med at regulere insulinniveauet. Det forhøjede insulinniveau nedbryder bindevævet i hestenes hove, hvorved stor smerte opstår. I et nyligt studie fra USA fandt man, at ca. en tredjedel af heste diagnosticeret med denne form for forfangenhed var aflivet under et år efter, at diagnosen var stillet.

Insulinniveauet skal ned

I et studie fra Australien har man undersøgt, om præparatet velagliflozin kan hjælpe heste på samme måde, som det hjælper mennesker. Velagliflozin påvirker nyrerne til at udskille mere glukose gennem urinen, hvorved glukoseniveauet i blodet falder. Når glukoseniveauet i blodet falder, bliver der ikke sendt helt så mange signaler til kroppen om at producere insulin, hvorfor de høje niveauer, der giver anledning til forfangenhed, kan undgås.

Til HorseTalk siger professor Martin Sillence, en af forskerne bag studiet:
– Dette er virkelig godt nyt for heste og ponyejere, fordi vi indtil nu ikke har haft et lægemiddel til heste, der kan forebygge eller behandle forfangenhed. Forfangenhed rammer op imod 20 %, så det er ganske mange, der kan have glæde af det.

Stadig lidt vej før det er på markedet

Det første studie viste, at man kunne forhindre forfangenhed i ponyer ved behandling med velagliflozin, og et større feltstudie er nu i gang i Europa for at få stoffet godkendt på markedet. Om det nye studie siger Sillence:
– Vi har sikret os midler fra sponsorer både i Australien, Europa og USA til at udvikle et præparat til at forebygge forfangenhed. Det store gennembrud kom efter ti års forskning, da vi fandt sammenhængen mellem forøget insulinniveau og forfangenhed. Det nye studie kan forhåbentligt gøre det muligt at få stoffet på markedet. Når vi har samlet nok sager til at bevise effektivitet og sikkerhed ved anvendelsen, kan myndighederne godkende det.

Indtil det er godkendt, må hesteejere dog holde sig til at undgå sukker i hestenes diæt. Her siger Sillence:
– Ponyer og heste med stofskifeproblemer skal ikke lukkes på folde gødet til at fede kvæg op. Det er der for meget energi i, selvom raske heste ser ud til fint at kunne klare det.

Især skal man passe på med overvægt gennem en længere periode:
– Forfangenhed ses oftere i ponyracer, der er avlet til at overleve lange vintre, hvor græsset er dækket af sne. Når græsset spirrede i foråret, ville de æde sig fede og gemme al energien i depoter, som de kunne tære på over vinteren. Nu oplever de færreste heste mangel på føde og dermed et vægttab, hvorfor risikoen for forfangenhed stiger.