Nu kommer der en kage i ovnen

Nu kommer der en kage i ovnen

20. april 2021 Af Louise Hededam

19-årige Gøjs skal ikke bare fise husleje af, så derfor trækker jeg endnu et føl på hende. Det er ikke nemt at avle, når man bare er sig selv og også skal passe sit arbejde, så jeg er ultra taknemmelig for den pakke, der er strikket sammen til os denne gang. 

Da Gøjs fik Alohomora i efteråret 2019, var der gået 6 eller 7 inseminationer forud. Og nej, jeg kan ikke huske det præcise antal. Vi prøvede første gang i 2017 med Frodo Ask, som står hos Stutteri Worre en god halv times kørsel fra mig. På grund af Gøjs’ alder var vi enige om, at råsæd var den bedste løsning. Der kom bare aldrig en kage i ovnen, og da Gøjs igen blev rengående, indstillede jeg planerne og gik i gang med at ride.

Mere nej tak til skimmel

Lille Alli en kølig dag i efteråret 2019

Året efter gik hun i stykker i slutningen af april, og jeg besluttede at gøre forsøget med at få hende i fol igen. Denne gang prøvede vi med Caballero (som også er hos Worre), og i stedet for at køre ud til Worre, kørte jeg nu til Johnny Sørensen på Karenagården. Han har hele vejen igennem troet på, at Gøjs kunne komme i fol. Så det har han også arbejdet hårdt for. Desværre lykkedes det bare hverken i første, andet eller tredje forsøg. Og da vi nåede hen i slut september/start oktober, skulle Caballero gå stævne.

Men Johnny ville gerne lave føl, og det tror jeg måske også June Worre ville, for jeg blev tilbudt at skifte til Apollo, – og så kom Gøjs i fol. Hun ville åbenbart hellere have brun end skimmel. And the rest is history, som man siger.

Timing og kørsel

I år har jeg haft kig på lidt forskelligt. Jeg har forsøgt at finde noget med lidt højde på. Hingsten skal være forsigtig og velspringende, og den behøver ikke være 10 km lang. Og så har det jo været afgørende, at jeg kunne få råsæd til Gøjs – og jeg ville selvfølgelig helst have Johnny til at stå for insemineringen igen. Men Johnny tager ikke hopper ind på Karenagården mere. Linus er også stoppet med reproduktion, og så blev gode råd sgu dyre. Mit førstevalg af hingst droppede jeg igen, fordi det blev for besværligt, og jeg ikke kunne være sikker på råsæd. Mit andetvalg er faktisk Favorit Ask, som også er far til Fritz. Sådan en type (uden alle skavankerne) ville jeg gerne have igen. Og derfor var det oplagt at skifte førstevalget ud med en anden Ask-hingst, nemlig Cassado Ask.

Venlige og meget hjælpsomme

Gøjs i vores røde Ifor Williams-trailer på vej til Fyn

For at slippe for at lave mest muligt ringede jeg til Blue Hors, som står for at opstalde hopper til både Ask- og Blue Hors-hingste. Vi blev så enige om, at der er for langt fra Ask til Blue Hors med råsæd, så jeg fik besked på at ringe til Kaj fra Ask i stedet. Han var super flink og henviste til en dyrlæge, der bor lige i nærheden, og som de derfor samarbejder med om problemhopperne. Derfor kørte jeg i går min utroligt (klamt) brunstige hoppe til Fyn og installerede hende hos Sisse og hendes mand. Gøjs fik en fin lille paddock med en ordentlig bunke wrap på og med en skøn nabo: Et helt nyt afkom efter selvsamme Cassado. Nuj, den var fin. Eneste ulempe, sagde ejeren, var farven. Føllet er rødt. Og sådan vil jeg jo gerne have dem 😉

Og jeg var ikke nået hjem med den tomme trailer, før jeg fik besked om, at hun stod med to æg, og vil få sæd i dag. Så nu er der bare tilbage at vente, håbe og krydse fingre for, at Gøjs får en kage i ovnen.