New Zealand debaterer regler for næsebåndets stramhed

New Zealand debaterer regler for næsebåndets stramhed

17. maj 2018 Af Line B

Et forslag er blevet indsendt til Dressage New Zealand, som holder sin årlige konference i juni måned. Forslaget går på at anvende en målepind udviklet af ISES (International Society for Equitation Science), til at måle hvor stramt næsebåndet er, og ikke tillade at det er strammere end to fingre.

Ryttere med for stramme næsebånd skal udgå af konkurrencen

Hvis et næsebånd bliver målt for stramt, inden rytteren rider på banen, kan rytteren løsne det uden yderligere sanktioner, bliver næsebåndet målt for stramt, efter rytteren har redet, udgår ekvipagen. Det skal derudover være påkrævet at næsebåndet måles, hver gang ekvipagen er udtaget til nogen form for udstyrskontrol.

Du kan se hvordan den nævnte målepind virker her

FEI er ikke hårde nok

Forslaget, der lægger sig tæt op ad den regelændring vi så i januar i Danmark, er stillet af Jody Hartstone, et tidligere medlem bestyrelsen i ISES. Hun skriver på sin blog
– Jeg har med egne øjne set dressurheste med permanente deformationer på næsebenet på grund af for stramme næsebånd. For at kunne få knoglen til at ændre sig må det være ekstremt stramt og meget ubehageligt. Jeg finder det uacceptabelt, at den nuværende regel i FEI kun kræver en finger mellem kinden og næsebåndet. Jeg lavede et lille forsøg derhjemme, som jeg videofilmede, her kan man tydeligt se, at selvom næsebåndet er så stramt, at man ikke kan få en fingernegl ind under det på næseryggen, kan man stadig få en finger ind under det i siden.

Forslaget ikke vedtaget endnu

I Danmark har vi haft reglen om næsebåndets stramhed siden januar i år. Den er kommet på baggrund af en undersøgelse Mette Ulddahl har foretaget, og bruger en anden målepind, ligesom målepinden indsættes fra oven og ikke fra neden. Der har været meget debat om forslaget, men for nuværende står det altså stadig i reglementet.

Det New Zealandske forslag skal debateres ved konferencen i slutningen af juni, og Jody håber at også andre lande vil lade sig inspirere, så FEI i længden også strammer reglerne.

Pavo