Når røntgenbilleder bliver dyrlægens dilemma

Når røntgenbilleder bliver dyrlægens dilemma

3. maj 2018 Af Louise Hededam

En hest, der har tætsiddende torntappe, behøver ikke at være et dårligt køb. Det fortæller dyrlæge Karsten Key fra IKeyVet i tredje afsnit af podcasten Ridesport.nu, som kan høres her eller hentes i iTunes. Karsten fortæller, at mellem 50 og 70% af alle heste har tætsiddende torntappe, men heldigvis er det langt færre, der får diagnosen Kissing Spine.

– Jeg synes ikke, man skal hæfte sig alt for meget ved røntgenbillederne ved handelsundersøgelse, men man bliver omvendt også nødt til at acceptere, at der kan være et forbehold, siger Karsten Key.

Dyrlægen som ejerskifteforsikring

Udfordringen består i, at dyrlægerne risikerer at ende som en lus mellem to negle, hvor en køber efter nogen tid står med en hest med ondt i ryggen, som kan have en sammenhæng med de tætsiddende torntappe, man så på billederne i handelsundersøgelsen, men som ikke har været et problem for sælger. I det tilfælde er der kun én til at betale regningen.

– Vores ansvarsforsikring får karakter af sådan en ejerskifteforsikring, som man har på et hus. Der er en tendens til, når man køber hest, at hvis den på et tidspunkt ikke fungerer, så vil man gerne have sine penge tilbage. Og advokaterne er smarte nok til at udnytte, at vi som dyrlæger har en ansvarsforsikring, så der gør de alt, hvad de kan, for at få penge ud af den, siger Karsten Key.

Dyrlægerne er derfor nødt til at gardere sig, selvom de ikke mener, der er tale om, at torntappene er eller kan blive et problem i fremtiden. Og det kan altså føre til en handelsundersøgelse med et forbehold, som købers forsikring kan bruge til at sikre sig, hvis hesten mod forventning ender med at stå med dårlig ryg. Forsikringsselskaberne er dog, i følge Karsten Key, blevet bedre til at skrive forbeholdene ind for kortere tid, – altså eksempelvis et år, hvorefter forbeholdet bortfalder, hvis hesten ikke har haft problemer.

Pavo