Heste reagerer måske ikke på klikkertræning – viser ny forskning

Heste reagerer måske ikke på klikkertræning – viser ny forskning

4. maj 2018 Af Line B

“Dyyygtig”
“Ja – det var gooodt”

Tager du dig selv i at sige sådan for at rose din hest? Måske forbinder din hest det slet ikke med ros.

Mundtlig ros gav ikke bedre resultater

I et fransk studie har forskerne undersøgt, hvorvidt mundtlig ros havde en effekt. Resultaterne kan måske ikke direkte relateres til virkeligheden, fordi heste muligvis reagerer anderledes i andre miljøer eller over for andre trænere. Men studiet kan heller ikke bekræfte, at heste lærer noget af at blive rost med lyd, såkaldt sekundær forstærkning.

– I teorien burde det virke, men for nuværende har ingen videnskabelige studier vist, at sekundær forstærkning har nogen effekt på heste. Det har altså ikke samme effekt at sige “dyyygtig” til en hest, når den har gjort noget rigtigt, som at give en godbid, siger Léa Lansade fra det franske landbrugsvidenskabelige institut til The Horse.

Studiet er udført på 14 heste, der først lærte at associere ordet “good” med godbidder. Dette blev indlært med 288 gentagelser. Dernæst blev hestene trænet i at berøre en af to kegler, indikeret af træneren. Når hesten berørte den rigtige, blev den belønnet med godbidder. Dernæst blev hestene inddelt i to grupper, den ene gruppe blev rost for at røre den rigtige kegle med ordet “good”, men uden godbidder. Den anden gruppe fik ingen respons fra træneren. Der var ingen forskel i, hvordan de to grupper af heste klarede testen.

Klikkertræning virker på samme måde

Selvom det her var et ord, der blev associeret med godbidder, er det samme idé, der anvendes ved klikkertræning, forklarer Lansade. Det er dog værd at bemærke, at træningen sagtens kan virke anderledes i virkeligheden end i et sterilt testsetup.

– Det betyder ikke, at resultaterne gælder for alle heste i alle situationer. Ryttere kan prøve at gennemføre testen på deres egne heste. Det er muligt, at man får et andet resultat med en anden relation til hesten i et andet miljø, siger Léa Lansade.

Overraskende selv for forskergruppen

Tilsvarende forsøg er udført på mange andre dyr, og man havde i gruppen forventet, at heste responderede på samme måde som i disse studier. Det kom derfor bag på dem, at der ikke så ud til at være en forskel mellem ikke at få respons og på at få auditiv respons.

– Jeg underviser i, hvordan sekundær forstærkelse virker, og at det er en virkelig effektiv træningsmetode. Så jeg havde virkelig håbet, at studiet ville have bekræftet det. Men vi endte med ikke at kunne vise nogen som helst positiv sammenhæng. Det her er et neutralt, videnskabeligt studie, og jeg ville rigtig gerne se resultater fra tilsvarende studier foretaget i hestens eget hjem med deres kendte trænere. Resultaterne kan være meget anderledes, konkluderer Léa Lansade.