Britisk dyrlæge slår alarm – De bliver mere og mere fede!

Britisk dyrlæge slår alarm – De bliver mere og mere fede!

20. april 2018 Af Line B

En dyrlæge fra Rainbow Equine Hospital i Yorkshire slår nu alarm. Hvert år afliver hans team omkring 30 heste på grund af sygdomme, der direkte kan relateres til overvægt.

Joe Mackinder siger til Horse and Hound

– Det er ikke kun den klassiske selskabspony, der er i risikogruppen; en af mine klienter var en konkurrencehest, der udviklede forfangehed efter en kort periode med boksro, hvor ejeren ikke satte foderrationen ned.

Overvægt er blevet normalt

Problemet er, at mange er blevet besatte af, at deres hest skal se velnæret ud.

– Folk kan ikke lide at se antydningen af ribben. På de fleste opstaldningssteder vil man opleve langt mere kritik, hvis man kan se ribben end hvis hesten er for fed. De fleste har vænnet sig til at se på de her fede heste. Selvfølgelig har ingen lyst til at se på udsultede heste, de skal også se godt ud, og det her er måske kontroversielt: Ingen hest er nogensinde død af at være til den lidt tynde side.

Heste i naturen taber sig over vinteren, her skal de bevæge sig mere for at finde føde, der er ikke ret meget energi i græsset, og de skal bruge energi på at holde varmen. Så snart græsset pibler frem, er de dog hurtige til at tage på igen. Sådan er det ikke for heste i fangeskab.

– Vi giver dem mad, og giver dem dækkener på hele vinteren, så i mange tilfælde er de næsten federe efter vinteren – og så bliver de endnu federe, når der kommer græs på foldene. De bliver hele tiden mere og mere fede.

Fedme giver også anledning til skader

Det er ikke kun de sædvanlige fedmerelaterede sygdomme, man skal være bekymret for, hvis ens hest er overvægtig. Jo tungere en hest er des større belastning, skal den dybe bøjesene kunne klare.

– Det er svært at kvantificere, vi ser jo også de her skader på heste, der ikke er overvægtige. Men man kan da ikke lade være med at tænke, at hvis de havde vejet mindre, havde der været mindre belastning på de her strukturer.

Få hjælp til at vurdere din hests huld

Det kan være svært at se, når man ser på hesten hver dag, om den tager på. Derfor råder Mackinder ejerne til at spørge deres dyrlæge og træner til råds, de kan i de fleste tilfælde også vejlede i at få hesten til at tabe sig igen. Helt overordnet siger Mackinder:
– Kan du let føle ribbenene? Har den en stor hjerteformet bagpart eller en stor halskam? Det er nogle af de ting, der kan indikere, at hesten er overvægtig, og at man som ejer bliver nødt til at ændre på sig management for at få den til at tabe sig.