Briter arbejder på ny vaccine mod herpesvirus

Briter arbejder på ny vaccine mod herpesvirus

24. april 2018 Af Line B

Et hold britiske forskere arbejder hårdt på at udvikle en ny vaccine mod herpesvirus. Målet er en vaccine, der kan beskytte både mod den neurologiske form (EHV-1), som i øjeblikket florerer på Fyn, samt forhindre aborter blandt ifolede hopper.

Projektet strækker sig over fem år og ledes af Dr. Neil Bryant fra Animal Health Trust. Til Horsetalk.co.nz siger han:
– Det kan ramme enhver hest på ethvert tidspunkt, så en vaccine vil øge velfærden for heste på globalt niveau, inklusive varmblods- og fuldblodsavlen, og vil hjælpe til at kontrollere denne meget alvorlige og ind imellem dødelige sygdom.

Herpes ligger i dvale

Grunden til, at herpes kan bryde ud når som helst og hvor som helst, er, at herpesvirus i heste, ligesom andre herpesvira, ligger i dvale i mange heste fra en tidlig alder. Den bryder så frem og bliver aktiv, når hesten flere år senere bliver stresset. Det kan være under transport eller i introduktionen til en ny flok.

En tilsyneladende rask hest kan pludselig ændre bevægelsesmønster og inden for få timer måske ikke længere være i stand til at stå ved egen hjælp.

Selvom det altså er en ganske alvorlig sygdom, findes der endnu ikke en effektiv vaccine imod den neurologiske form, ligesom aborter også forekommer i populationer, der er vaccineret med den gængse vaccine. Den beskyttelse, der for nuværende tilbydes, er altså ikke god nok. Dette blev understreget i 2016, hvor en stribe af aborter ramte Hertforshire i England på trods af, at alle hopperne var vaccineret.

– Vi er blevet opmærksomme på, at der er et meget stort behov for en ny og forbedret vaccine mod EHV-1.

Hesten skal danne antistoffer

Efter mange lange videnskabelige diskussioner er forskergruppen blevet enige om, at den bedste vej frem er at designe en modificeret udgave af det levende virus. En sådan virker ved, at man inficerer hesten med en ufarlig version af virus, som hesten så danner antistoffer imod. Det er vigtigt, at den modificerede virus minder så meget om den virus, man ønsker at bekæmpe, at de antistoffer, hesten danner, er i stand til at slå den farlige virus ned.

– Vi håber at vores forskning kan lede til, at vaccineproducenterne kan udvikle en effektiv vaccine mod de seriøse symptomer som EHV-1 kan give, siger Dr. Neil Bryant.

Pavo