Stutteriejer anmeldt for vanrøgt

Stutteriejer anmeldt for vanrøgt

29. marts 2018 Af Louise Hededam

“Hestene er så magre, at man kan se rygraden og tælle knoglerne.” Sådan fortæller et anonymt vidne til Viborg Stifts Folkeblad om nogle af hestene på Viegård Stutteri, som ejes af John Byrialsen.

Kilden har taget billeder af dyrene og sendt dem til Midt- og Vestjyllands Politi sammen med en anmeldelse for vanrøgt, skriver avisen.

– Hestene er i en sølle forfatning. De er så magre, at man kan se rygraden og tælle knoglerne, og på nogle af dem er hovene revnet hele vejen op til kronranden. Vi hentede også noget vand til dem, og de slubrede det i sig på ingen tid. Det var tydeligt at se, at de var meget, meget tørstige, siger den anonyme kilde om, hvad vedkommende har været vidne til henover de sidste tre-fire måneder.

Dyrenes Beskyttelse, som er en privat organisation, er også inde over sagen, men da den er forment adgang efter en vanrøgtsag fra stutteriet i 2013, bad organisationen den anonyme kilde om at tage billeder af det, som vedkommende har været vidne til.

Tidligere sager

Viborg Stifts Folkeblad skriver, at John Byrialsen i 2013 var centrum i en vanrøgtsag på et stutteri i Polen. Dengang medvirkede en polsk dyreværnsorganisation til, at cirka 50 heste blev fjernet fra stutteriet i Polen.

Derefter undersøgte politiet og Fødevarestyrelsen forholdene på John Byrialsens stutteri nord for Skals, hvor det blev konstateret, at der var sket en overtrædelse af Dyreværnsloven, men at der ikke var tale om en alvorlig dyreværnssag.

Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter at have fået anmeldelsen, og at sagen er sendt videre til lokalpolitiet i Viborg, som vil undersøge den en af de nærmest dage.

Avisen har kontaktet John Byrialsen, som svarer:

– Det er en storm i et glas vand. Forholdene herude er i orden, og politiet og kredsdyrlægen er mere end velkomne, siger John Byrialsen.