Signes blog: Kend din gjord

Signes blog: Kend din gjord

15. april 2018 Af Louise Hededam

Vi bruger uanede mængder af tid på at finde den rette sadel til hesten, men hvad med gjorden? Den forkerte gjord kan give hesten store gener og begrænse dens bevægelsesfrihed.

Der findes i dag utroligt mange typer af gjorde, og ligesom med sadler, er det en jungle at finde rundt i. Der findes anatomiske gjorde, banan gjorde, kurvede gjorde og lige gjorde, og materiale valget er et kapitel for sig. Mange producenter lover, at lige netop deres gjord er det bedste valg, men passer faconen ikke til din hest, ja så kan den dyreste og ”bedste” gjord gøre mere skade end gavn.

Men hvilken type gjord skal min hest have?

Ligesom med formen på hestens ryg og placering og længde af sadellejet, er der stor forskel på hestes gjordleje. Nedenstående faktorer har betydning for valg af gjord.

  • Gjordlejet placering: Fremskudt gjordleje, Gjordleje langt tilbage
  • Runde ribben/ rund mave
  • Brystbenets længde og retning (Hvis det er kort og hælder fremad, er det svært at få gjorden til at ligge fri af albue og forben.)
  • Skulderen, fx stor skrå skulder.
  • Derudover spiller sadlens position i forhold til gjordlejet også ind, og et af de mest almindelige problemer er et fremskudt gjordleje og stor skulder kombineret med sadelleje længere tilbage. Her vil problemet vise sig ved, at sadlen ryger frem og trykker på skulderen. Et andet scenario kan være sadlen, der glider tilbage. Her kan problemet være, at ryggens dybeste punkt ligger langt tilbage eller at gjordlejet ligger langt tilbage.
  • Typer af gjorde og hvornår de kan være nyttige:

Den lige Gjord:

Den helt almindelige lige gjord er et sjældent syn efterhånden. Dette betyder dog ikke at det nødvendigvis er en dårlig gjord. Heste med et ukompliceret gjord og sadelleje går ofte bedst med denne type gjord, da der hermed ikke er noget forkert træk i sadel eller gjordleje. Valg af materiale er oftest en smagssag, medmindre hesten er sensitiv i huden.

Banangjord:

Den bananformede gjord er lavet til heste med et sadelleje der ligger lagt tilbage, men med et gjordleje fremme ved albuen. Gjorden skal vende med buen frem mod forbenene. Pga formen kan gjorden ligge i hestens optimale gjordleje, og stadig nå gjordstropperne uden at sadlen trækkes med frem.

Største fejl: Hvis gjorden bruges på heste med normalt eller fremskudt sadelleje, vil gjorden blive presset yderligere frem mod forbenene og/eller roterer så presset fra gjorden ikke fordeles.

Du kan læse resten af bloggen og se billeder af de omtalte gjorde på Signekrusell.dk