Udregninger viser, hvor dyrt det er at avle

Udregninger viser, hvor dyrt det er at avle

1. april 2018 Af Louise Hededam

Det er de færreste avlere, der tør regne på, hvad det egentlig koster at lave en ridehest. De ved godt, det løber op, og de ved nok også nogenlunde, hvad de bør forlange for en hest, før den har betalt sig hjem. I Hestepodcasten Ridesport.nu kan du høre, hvordan Hans Jørgen Hoeck ønsker sig af de kunder, der kommer og vil købe hest hos ham på Stutteri Hesselhøj, har gjort sig nogle tanker om, hvad de kan få for deres penge. Du kan også høre, hvordan Bo Brink fra Netstutteriet regner sig frem til, at en tre år gammel hest, der er kommet til verden og vokset op uden udfordringer, og som har været i professionel tilridning i to måneder, koster.

– Det første år er det dyreste, siger Bo Brink om den tid, hvor man lægger sæd i hoppen og fodrer på hende, indtil føllet kommer. Det regner han sammen til at koste 35.000 kroner med sæd, inseminering, virusabortvaccinationer, strøelse, krybbefoder, grovfoder og smed. I det her tilfælde er det en hest, der står derhjemme, så der er ikke yderligere udgifter til opstaldning.

Så kommer føllet til verden og er sund og rask, og den skal leve af krybbefoder og grovfoder og have smed og strøelse.

– Så koster det 70.000 kroner til den står og er tilredet. Plus så de der 35.000 kroner for hoppen det første år, siger Bo Brink, som altså ender med at have lagt godt 100.000 kroner uden at have regnet sin løn, lys, vand, fjernelse af mødding og eventuelle dyrlægeregninger med.

Det kan blive langt dyrere

Det tal fik Hans Jørgen Hoeck og hans kone Dorthe Sjøbeck Hoeck til at sætte sig og regne på det over morgenbordet. For man er nødt til at tage avlshoppens indkøbspris med i regnestykket. For ikke at tale om de afkom, der aldrig bliver til noget, mener ægteparret Hoeck.

Umiddelbart rammer de 120.000 kroner med nogenlunde samme udgiftsposter som Netstutteriets Bo Brink (se billede i toppen af artiklen). Herefter sætter de avlshoppen til 150.000 kroner som 3-års, og hun forventes at få otte føl. Så det er 18.750 kroner pr. føl i afdrag på hoppen, om man så må sige. Og så kommer de ‘dårlige årgange’, nemlig de føl, der aldrig bliver til noget efter inseminering, eller som dør før, under eller lige efter foling. Der er også afkom, der har røntgenforandringer eller andre skavanker og derfor aldrig kommer til at tjene sig selv hjem. Dem trækker Hoeck ud af ligningen, så tre afkom bærer udgiften for fire.

Det betyder, at Hans Jørgen og Dorthe ender med en samlet pris pr. 3-årige ridehest på 210.750 kroner. Og som de tørt bemærker, så er det med løndumping, fordi ingen af dem har fået løn for deres arbejde, og der er heller ikke nedskrevet på bygningerne.

Man er nødt til også at have hoppens indkøbspris med, når man udregner prisen på at avle.

Husk det ved handel

Og hvorfor var det nu så interessant at regne på, hvad det koster? Jo, Hans Jørgen Hoeck vil gerne have, at alle hans kunder ved, hvad det har kostet ham eller en anden avler at lave den ridehest, de kommer og vil købe.

Men det kan måske også være et meget interessant regnestykke for rytteren, som overvejer at avle på sin gamle ridehest, fordi den ikke længere kan gå stævner. Det kan godt gøres en anelse billigere, hvis man kan finde en meget billig hingst, og man selv kan tilride afkommet til sin tid. Det vil dog for mange nok være den dyreste hest, de nogensinde ‘har købt’.

Du kan høre eller genhøre podcasten lige her.