Transport påvirker hestens præstation mere end foderet

Transport påvirker hestens præstation mere end foderet

1. maj 2018 Af Line B

Forskere har længe vidst, at foderet kan influere hestens stofskifte, og nyere studier har vist, at foderet også påvirker præstation under arbejde, især når man sammenligner fodring baseret alene på grovfoder med mere traditionel tildeling af kraftfoder. Det har ikke tidligere været undersøgt, hvordan transport influerer stofskiftet, selvom konkurrenceheste ofte transporteres lige før meget store præstationer. Overraskende nok har det nu vist sig, at transporten betyder mere, end hvilket foder hestene får.

I et studie publiceret i American Society of Animal Science har svenske forskere undersøgt, hvordan fodring og transport influerer præstationen hos travheste. Seks hopper i træning blev delt op i to grupper, der blev fodret enten alene på grovfoder og vitaminer eller på halvt grovfoder og halv havre (målt på kalorier). Efter den første test blev der byttet om, så begge grupper af heste blev testet på begge typer foder. Efter 21 dage på det givne foder blev hestene transporteret 100 km, før de gik en travtest, der i setup minder om et løb. På dag 26 gik de samme travtest, men uden at være blevet transporteret først.

Heste fodret udelukkende på grovfoder drikker mere

Ikke overraskende viste studiet, at fodring påvirker præstationen. Dette er vist flere gange før, og resultaterne adskiller sig ikke væsentligt fra, hvad der allerede er vist. Således blev det vist, at heste fodret udelukkende på grovfoder, havde et højere niveau af acetat i blodplasma, hvilket ikke er overraskende, da acetat er et af biprodukterne ved gæringsprocessen i forbindelse med fordøjelse af fibre, og heste fodret udelukkende på grovfoder indtog flere fibre. Det er måske heller ikke så overaskende, at det større indtag af grovfoder gør hestene mere tørstige, og heste fodret udelukkende på grovfoder drak da også mere vand de første 72 timer efter arbejde sammenlignet med dem, der blev med havre.

I de tests, der blev udført efter transport på 100 km, fandt forskerne, at proteinniveauet i blodplasma var lavere lige efter arbejde og i målingen 10 min efter arbejde for de heste, der blev fodret udelukkende på grovfoder. Dette indikerer et større volumen af plasma og dermed bedre præstation.

Foderet kan ikke stå alene

Overraskende nok var det ikke foderet, der gav de største udslag på målingerne. Transporten gav i langt højere grad en indikation af at kunne indvirke på hestens præstation. Derfor bør man i fremtidige studier af foder til konkurrenceheste inkludere, hvordan transport influerer optagelsen og udnyttelsen.

Heste, der havde været transporteret inden testen, viste et højere niveau af glukose i blodplasma lige efter og 10 minutter efter arbejde. Dette var især gældende for heste, der havde fået havre. Tidligere forskning har vist, at et højere niveau af glukose i blodplasma har positiv indflydelse på hestens præstation.

Cortisol-niveauet blev også påvirket. Således kunne man i heste, der blev fodret på havre, se et forhøjet niveau af cortisol både før og efter arbejde den dag, de blev transporteret. Hos heste fodret på grovfoder målte man kun højere cortisol efter arbejde. Cortisol stimulerer et højere glukoseniveau, og fundet af forhøjet cortisol kan derfor forklare fundet af mere glukose.

En anden ting som kan indikere en forøget præstation efter transport er fundet af fedtsyrer. Heste, der blev transporteret, havde et højere niveau af fedtsyrer både før og efter arbejde, hvilket indikerer, at hestene havde adgang til denne energikilde under arbejdet. Fedtsyreniveauet er også tidligere vist at være påvirket af cortisolniveauet.

Heste præsterer måske bedre efter transport

Alle resultaterne peger altså i én retning: Cortisol, der udvikles under transporten, påvirker glukose- og fedtsyreniveauet i blodplasmaet på en måde, så hestene muligvis præsterer bedre.

Til The Horse siger Malin Connyson, en af forskerne bag studiet:

– Jeg var ret overrasket over, hvor stor effekt transport havde på præstationen, sammenlignet med de to forskellige typer foder. Faktisk ser det ud som om, at heste fodret på en grovfoderdiæt havde et meget støre aerobt energioverskud efter transport og færre arbejdsrelaterede ændringer i blod og plasmamålinger.

Pavo