Tilskud til den ‘varme’ hest – hvad siger videnskaben?

Tilskud til den ‘varme’ hest – hvad siger videnskaben?

15. juni 2018 0 Af Line B

Mængden af tilskud, der lover en roligere eller mere koncentreret hest i hverdagen eller til stævne, er uoverskuelig. De fleste af produkterne er baseret på tryptophan, magnesium eller thiamin. Men der er i virkeligheden ikke ret meget forskning, der understøtter brugen af de tre ingredienser til at få en mere koncentreret eller afslappet hest, og tryptophan kan måske endda have modsat virkning.

De fleste har prøvet at have en lidt stresset hest, som måske bliver nervøs i en bestemt situation eller måske bare hører til blandt de varmere typer. Ofte gør den adfærd, der følger med stress og nervøsitet, det sværere at få hesten til at præstere optimalt, og ryttere vil derfor gå langt for at få hesten til at være mere afslappet og koncentreret. På Ridesport.nu har vi tidligere skrevet om Fodring af den overenergiske hest, og der er ingen tvivl om, at fodring spiller en stor rolle, når det kommer til at holde fokus og forblive afslappet i alle situationer.

Ud over at sikre sig, at hesten får et foder, der ikke gør den frisk, er mange også begyndt at give tilskud. Her er ofte tale om tilskud af magnesium, tryptophan eller thiamin (B-vitamin) enten alene eller i en kombination. Ofte kombineret med andre ingredienser, men det er disse tre, der oftest går igen. Rigtigt mange synes også at have glæde af produkterne, men ligeså mange giver udtryk for, at de ingen virkning ser.

Tryptophan

Aminosyren Tryptophan er forstadiet til serotonin, en neurotransmitter der i mennesker og andre dyr dæmper angst. Det er da også vist, at et tilskud af tryptophan kan afhjælpe aggression hos mennesker, ligesom det kan reducere frygt hos kalve. Men hyperaktive hunde viser ingen tegn på ændret adfærd ved tildeling af tryptophan, og tilsvarende studier er foretaget på andre dyrearter, hvor tilsvarende adfærdsmæssige problemer ikke kan afhjælpes med tryptophan.

Til The Horse siger ph.d. i hestens ernæring på Rutgers Univerity Carey Williams:

– Fordi tryptophan er forstadiet til serotonin, kan man forledes til at tro, at et forøget niveau af tryptophan vil lede til et forøget niveau af serotonin. Men fordi det er glukose og insulin, der frigiver serotonin til hjernen, er det modsatte faktisk tilfældet. Tryptophan i små mængder giver en mere spændt hest … Der er mange produkter på markedet, men forskning har ikke peget på, at tryptophan er effektivt.

Thiamin

Thiamin, eller bedre kendt som vitamin B1, er ofte brugt i produkter til at få hesten mere rolig. Årsagen til dette skal ifølge Williams findes i symptomerne på thiaminmangel:

– Der er ikke ret meget forskning derude, der viser, at thiamin kan berolige, men teorien er, at heste, der mangler thiamin, ofte har angstrelateret adfærd, som stammer fra hjernefunktioner … Tanken er så, at jo mere thiamin, des mindre nervøsitet og angst.

Dermed kan man jo godt sige at thiamin har en effekt, men jo kun hvis hestens adfærd stammer fra mangel på thiamin. Mangel på thiamin er ikke så almindeligt i heste, fordi hesten danner thiamin under fordøjelsesprocessen, og selvom det ikke er alle heste, der danner nok, så findes thiamin i langt de fleste grønne planter i rigelige mængder. Skulle man være i tvivl om, hvorvidt hesten mangler thiamin, er det ikke et problem at give det som tilskud. Da thiamin er vandopløselig, bliver overskud transporteret ud af kroppen gennem urinen.

Magnesium

Ligesom for thiamin er rationalet bag anvendelsen af magnesium som beroligende tilskud, at mangler kan give anledning til forøget angst og spændthed. Der er da også forsket lidt i det, forklarer Williams:

– Forskning og anekdoter har vist, at overforsyning med magnesium kun virker i omkring 20% af tilfældene. Hvis man udfodrer mere end et tilskud, der indeholder magnesium, skal man huske, at man også kan forgifte med magnesium, og grænsen er ret nem at nå, især fordi det ikke er vandopløseligt som thiamin.

Overdosering med magnesium kan føre til problemer med optagelse af fosfor og calcium, ligesom det kan give problemer med hjertet. For en hest på 500 kg er maksimalt anbefalede dosis omkring 80-90 g dagligt indtag.

Der er også lavet andre studier, som viser, at hastigheden, hvormed heste flygter fra en fare, bliver nedsat ved indtagelse af magnesium aspartate. Tilsvarende har magnesium sulfat, givet direkte i blodet, været anvendt til at berolige heste hos nogle trænere i USA.