Stævne to uger i træk giver ikke nok restitution

Stævne to uger i træk giver ikke nok restitution

1. oktober 2018 0 Af Line B

Rider du stævner to uger i træk? Måske er det værd at genoverveje, i hvert tilfælde hvis man ser på et nyligt studie fra Italien. Her har forskere vist at heste, der går springstævner to uger i træk, har forøget risiko for muskelskader, de fem dage imellem weekenderne er simpelt hen ikke tid nok til ordentlig restitution.

Heste der går stævner, udsættes ikke overraskende for større anstrengelse end heste, der ikke går stævner. Det er derfor værd at overveje hvor lang tid, der skal gå mellem stævnerne, for at sikre at hesten kan præstere optimalt, samt for at sikre at den ikke udvikler skader på længere sigt. Men hvor lang tid skal hesten bruge på at restituere, før man igen kan forlange en toppræstation? Det satte syv forskere fra universitetet i Messina, Italien, sig for at undersøge. Studiet er publiceret i Vet World.

Springstævne to weekender i træk

Forskerne undersøgte muskelværdierne på 12 springheste før, under og efter stævne. Hestene gik den første weekend en 140 cm klasse om lørdagen og en 145 cm klasse om søndagen. Derefter havde de en uge med almindelig træning og en enkelt gang springning på mindre forhindringer, før de i den anden weekend gik endnu en 140 cm klasse om lørdagen og 145 cm klasse om søndagen.

Inden det første stævne blev der taget blodprøver for at måle enzymer, normalt associeret med muskelskader. Disse værdier blev sammenlignet med prøver taget efter hver klasse og dagen efter stævnerne.

Tegn på muskelskade

Allerede efter den første weekend kunne forskerne måle en forøget muskelaktivitet. Således var flere af de målte værdier ikke faldet til normalen 24 timer efter den første weekends konkurrencer. Under konkurrencerne den anden weekend, målte forskerne værdier signifikant højere end den første weekend. Dette indikerer, at hestene ikke har haft tilstrækkelig tid til at restituere.

Til The Horse siger Giuseppe Piccione, en af forskerne bag studiet:
– Den korten restitutionstid fra den første konkurrence (kun fem dage), der er relateret til yderligere forøgelse i de undersøgte enzymer efter uge to, kan øge risikoen for muskelskader. Derfor er det ønskværdigt at have en længere restitutionsperiode for at forhindre den forøgede stress.