Sådan sætter du hesten i karantæne

Sådan sætter du hesten i karantæne

9. maj 2018 Af Louise Hededam

Det er stadig for tidligt at glæde sig over, at smitten med den aggressive variant af herpes 1 er blevet begrænset. Rigtig mange stalde, klubber og hesteejere har sat sig selv i karantæne for at begrænse smitten, men mange har sikkert også været i tvivl om, hvad man præcis stiller op, hvis man har en syg hest i sin egen stald.

Equus Magazine har lavet følgende guide, som er supergod for os, der ikke kan sætte den syge hest over i en separat stald og hyre særligt personale til formålet:

  • Boks: Sæt hesten i karantæne i den boks, der er længst væk fra ‘hoveddøren’ med mest trafik. Sørg for, at der er tomt i boksen ved siden af, og sæt ventilatorer til at blæse luften fra den syge hest væk fra de andre heste. Kommer der fremmede i stalden, skal du sætte advarselsskilte op ved den syge hest.

  • Fold: Udenfor skal hesten selvfølgelig også være adskilt fra staldens raske heste. Den syges fold skal helst være i vindretning fra de raskes fold, langt fra de øvrige heste og uden at dele hegn. Har man kun én fold, kan man sætte midlertidigt hegn op i to rækker med mindst tre meter i mellem, så hestene ikke kan nå hinanden. Alternativt kan du også have en syge hest ude om natten og de raske om dagen, men det efterlader risiko for at smitte gennem hestelort og sekreter efterladt på folden. Spørg din dyrlæge, hvad der fungerer bedst i forhold til den aktuelle sygdom.

  • Pleje: Hvis det ikke er muligt at lade én person tage sig udelukkende af den syge hest, så er det vigtigt at ordne de raske heste og deres bokse, før man går i gang med den syge og dens boks. Optimalt set håndteres den syge hest med engangshandsker, hårnet, beskyttelsesdragt og enten et særligt sæt fodtøj eller blå overtræksfutter.

  • Udstyr: Alt udstyr skal deles op, så den syge hest har sit eget sæt strigler, grime, spande, staldredskaber (kost, greb, skovl) og også gerne trillebøren, som sagtens kan bære smitte rundt. Hjulene fra trillebør og faktisk også traktor bør renses i en kloropløsning eller sprittes af. Og selvfølgelig skal man altid vaske hænder eller spritte af, når man har været ved den syge hest.

  • Overvågning og logistik: Har man en hest med en smitsom sygdom, skal man være indstillet på at blive hjemme. Og man skal være indstillet på at samtlige af staldens heste må blive hjemme i karantæneperioden, som aftales med dyrlægen. Der bør tages temperatur på alle i stalden to gange dagligt.

Pavo