Ny metode giver bedre frostsæd

Ny metode giver bedre frostsæd

20. maj 2018 Af Line B

Her midt i bedækningssæsonen kan man på sociale medier læse mange indlæg om problemer med at få hoppen i fol med frostsæd. Det har traditionelt været sværere at få ligeså mange levende sædceller ved brug af frostsæd, som ved brug af kølesæd, hvorfor det kan være sværere at få hoppen i fol.

Frostsæd er praktisk og svært at lave

Frysning er en af de metoder, der oftest anvendes til at bevare sæd, sæden holder sig derved i årevis. Hingsten behøver derfor ikke at stå til rådighed for tapning hele tiden gennem sæsonen, ligesom det også gør det lettere at sende sæd over større distancer. Desværre giver frysning problemer med dannelse af iskrystaller under frysningen, hvilket ødelægger strukturen og dermed sædens kvalitet.

Man kan i nogen grad forhindre at sæden ødelægges ved at tilsætte forskellige kemikalier inden frysning. Disse trænger ind i sædcellen, og beskytter fra indersiden mod at iskrystaller dannes. Denne process er dog langt fra perfekt, når kemikalierne trænger ind i cellen, ødelægger de i nogen grad membranen omkring den, hvilket kan gøre sæden mindre frugtbar.

Sukker trækker vandet ud af cellen før frysning

For at undgå skader ved frysning skal man forhindre, at vandet i cellen krystalliserer på en måde så cellen ødelægges. I et spansk studie har forskere forsøgt sig med nye metoder og opnået resultater, der var ligeså gode og i nogle tilfælde bedre end traditionelle metoder.

Forskerne ønskede at anvende kemikalier, der ikke skulle trænge ind i cellen. Derfor var det nødvendigt at trække så meget vand ud af cellerne som muligt. Til dette viste studiet at sukrose var anvendeligt. Ud over at trække vand ud af cellerne, øgede sukrose også viskositeten (gjorde væsken mere tyktflydende, red.), hvorved nedfrysningen ikke var ligeså hård ved cellerne.

De kombinerede sukrose med Bovine Serum Albumin, som beskytter cellen fra ydersiden, og dermed ikke skal trænge igennem membranen med risiko for at ødelægge den permanent.

Forskernes næste udfordring er, at se om det er muligt at fryse sæden hurtigere end traditionelt, hvorved endnu bedre resultater burde kunne opnås.