Kværke kan overleve 34 dage i en spand

Kværke kan overleve 34 dage i en spand

18. juli 2018 Af Line B

Et nyere britisk studie har undersøgt, hvor længe den bakterie, der giver kværke, kan overleve på forskellige overflader – både i sommermånederne og i vintermånederne. Studiet fandt blandt andet, at bakterien kan overleve i op til 34 dage i en våd spand.

De fleste frygter et kværkeudbrud i stalden, for hestene kan blive meget syge, og den smittefarlige bakterie er ofte skyld i, at mellem 32% og 100% af hestene i en inficeret stald bliver syge. De fleste dyrlæger anbefaler mellem 14 dage og 21 dages karantæne, efter sidste hest er blevet rask. Men et nyere studie viser, at denne periode måske er for kort. Studiet, der er publiceret i Equine Veterinary Journal, har undersøgt, hvor længe levedygtige bakterier kunne findes på forskellige overflader.

Test på både tørre og våde overflader

Forsøget blev udført ved at påføre kulturer af Streptococcus equi, den kværkefremkaldende bakterie, på syv forskellige overflader. Overfladerne var udvalgt, så de repræsenterede objekter, som en smittet hest nemt kan komme i kontakt med. Der var tale om træ, en skosål, bomuldsoveralls, indersiden af en næsesonde, indersiden af en tandrasp, i en våd plastikspand og på en hegnspæl. Forsøget blev udført både i sommermånederne og i vintermånederne for at se, om temperaturen havde en indflydelse på overlevelsen.

Der blev jævnligt taget prøver på overfladerne, indtil der blev fundet en negativ prøve. Prøverne blev dyrket, og det blev målt, hvor hurtigt de voksede. Væksthastigheden blev brugt til at vurdere, om bakterierne stadig var levedygtige, altså om de ville være i stand til at inficere en hest.

Værst om vinteren

Bakteriernes levedygtighed blev klart forbedret i våde og kolde miljøer, hvor de i sommerperioden overlevede noget kortere. I sommerperioden kunne bakterien overleve i ni dage i våde miljøer og to dage i tørre, hvor man i vinterperioden målte overlevelse i op til 34 dage i våde miljøer og 13 dage i tørre. Levedygtigheden for bakterierne var også højere i vintermånederne end i sommermånederne.

En af forskerne bag undersøgelsen, Andy Durham, siger til Horsetalk.co.nz:

– Selvom man ikke direkte kan overføre resultaterne til naturlig infektion og overførsel, kan der være en mulighed for, at nogle bakterier overlever længere end hidtil målt. Det er derfor værd at overveje, når man lægger strategier for inficerede stalde.