Godkendte hjelme ikke nødvendigvis en garanti for god beskyttelse

Godkendte hjelme ikke nødvendigvis en garanti for god beskyttelse

16. juli 2018 Af Line B

De fleste, der rider, bruger hjelm for at beskytte deres hoved, og for at være helt sikre på, at hjelmen beskytter godt nok, køber langt de fleste en hjelm, der er godkendt til ridesport. På rideklubber under Dansk Rideforbund er det et krav, at der anvendes godkendte hjelme, og man kan således ikke bare møde op med en cykelhjelm til undervisning. Men hvad er det egentlig, man tester, når man godkender en hjelm? Og svarer de her tests til de slag, man som rytter modtager i arbejdet med hestene? Det har det svenske forsikringsselskab Folksam undersøgt, og resultatet er foruroligende. Kun ganske få af de hjelme, der er populære i Sverige, beskytter mod de mest gængse slag.

Regler om godkendte hjelme, dage dedikeret til at huske ryttere på hjelmen og mange andre tiltag har de senere år medvirket til, at stadig færre rider uden hjelm. Dermed får man beskyttet hovedet mod slag, både hvis hovedet skulle ramme jorden først i et fald, eller hvis hesten kommer til at ramme en på vej ned, eller efter man er faldet. Ikke alle hjelme er lige sikre, og man har derfor udviklet metoder til at teste, hvor sikre hjelme er.

I EU har der de sidste par år været meget palaver omkring det, da man trak den gamle godkendelse tilbage uden at have en ny klar. Derefter publicerede man en ny standard, som ikke blev godkendt af EU Kommissionen, og siden har man ikke rigtigt hørt noget til den historie. Derfor er de hjelme, Folksam har testet, godkendt efter den midlertidige standard VG1 01-040 2014-12.

Fælles for de godkendelser, der indtil nu har været kravet for at opnå CE mærket, er, at de udelukkende tester slag vinkelret på hjelmen. Ifølge rapporten er dette dog ikke repræsentativt for den type af slag, man som rytter udsættes for. Når man falder af, eller hesten rammer en, er det i langt højere grad skrå slag, hjelmen udsættes for, og disse er der ikke krav til i testen. Da de fleste studier viser, at det er rotation af hjernen, der leder til hjerneskader, er det ganske interessant, at det ikke testes, hvor god hjelmen er til at begrænse netop den slags skader. Folksam har, ud over at teste vinkelrette slag som i de officielle tests, også testet skrå slag og ved hjælp af computersimulation undersøgt, hvor godt hjelmen beskytter mod hjernerystelse.

Metoder

Der indgik 15 hjelme i testen, hjelmene blev udvalgt som et bredt udsnit af tilgængelige hjelme på det svenske marked til både børn og voksne. De ligger i alle priskategorier og fra flere forskellige mærker. Testene indebar fire forskellige slag:

Test Hastighed Vinkel Beskrivelse
Stødabsorptionstest 6 m/s Vinkelret fald – magen til det der testes i VG1 testen. Hjelmen “tabes” fra 1,8 m højde og accelerationen måles. For at kunne godkendes under VG1 må der ikke måles mere end 250g.
Skråt stød – kontaktpunkt på toppen af hjelmen. 6,3 m/s 45° Fald der skal simulere en faktisk rideulykke med rotation omkring x-aksen.
Skråt stød – kontaktpunkt på siden af hjelmen. 6,3 m/s 45° Fald der skal simulere en faktisk rideulykke med rotation omkring y-aksen.
Skråt stød – kontaktpunkt på fronten af hjelmen. 6,3 m/s 45° Fald der skal simulere en faktisk rideulykke med rotation omkring z-aksen.

De målte accelerationer i alle retninger blev brugt som input i en computersimulation, der beregnede, hvordan hjernen ville have taget skade i det givne fald.

Resultater

Ved den vinkelrette test overholdt alle hjelmene grænsen på 250g for at kunne godkendes til VG1. Den bedste hjelm i denne test var Charles Owen Wellington Classic, som havde en acceleration på 153g. Den dårligste i denne test var Kask Dogma Star Lady med 243g.

For de skrå slag så det dog langt værre ud. Her blev alle målinger brugt i en computermodel til at bestemme, hvor stor risikoen for hjernerystelse var. Generelt gav det skrå slag på fronten af hjelmen størst anledning til hjernerystelse med en risiko for hjernerystelse i gennemsnit på 87%. Her var nogle hjelme virkelig meget bedre end andre. Back On Track EQ3 Lynx var den eneste hjelm, der ved rotation omkring z-aksen havde en risiko for hjernerystelse på under 50%, den ramte 47 %. Tættest derefter kom Kask Dogma Star Lady, som havde en risiko for hjernerystelse på 61% ved et skråt stød mod fronten af hjelmen. Dårligst i denne test var vinderen af den vinkelrette test, Charles Owen Wellington Classic, som gav en risiko for hjernerystelse på hele 96%.

Overordnet set var den bedste hjelm Back On Track EQ3 Lynx, som scorede 30% bedre end gennemsnitshjelmen på de forskellige parametre. I tabellen herunder er hjelmene ordnet efter, hvordan de klarede sig i forhold til gennemsnittet. De tre øverste hjelme opnåede en score god nok til, at Folksam har givet dem mærkningen “Best in Test” eller “Godt valg”.

Hjelm Afvigelse fra gennemsnit
Back on Track EQ3 Lynx 30 %
Back on Track EQ3 16 %
Charles Owen Ayr8 Leather Look 8 %
Charles Owen Wellington Classic 4 %
Charles Owen YR8 Sparkling 4 %
Kask Dogma Star Lady 1 %
Uvex Suxxeed Velours 0 %
Uvex Perfexxion II -4 %
KEP Cromo -4 %
Horka Red Horse -6 %
Hansbo Ridhjälm HS Gold -6 %
Samshield Shadowmatt +5SW -9 %
Equipage Priority -10 %
GPA First Lady 2X -12 %
Horka Horsy -13 %

Du kan se mere om testen i videoen herunder og læse hele undersøgelsen på folksam.se