Fritz er på toppen – og Energy Laser kan tage en del af æren
Ad Advertorial

Fritz er på toppen – og Energy Laser kan tage en del af æren

1. februar 2020 0 Af Louise Hededam

Med behandling fra min dygtige fysioterapeut og en infrarød laser fra Energy Laser er Fritz’ krop endelig kommet på ret køl igen. Og jeg har brugt mig selv som kontrol-forsøgsperson!

Som jeg tidligere har beskrevet, har jeg modtaget to lasere fra Energy Laser. Den ene er rød, mens den anden er infrarød. Den røde brugte jeg til at fremskynde helingen af et stort sår på Gøjs’ bagben, mens den infrarøde skulle bruges på de andre heste, primært Fritz og Max. Desuden var meldingen, at jeg kunne bruge laseren på mig selv også.

Kassen med den infrarøde laser, oplader mm

Og selve laseren med hovedet opad

Det har faktisk været en lidt sværere opgave end med den røde laser. I første omgang fordi jeg ikke er mere end almindeligt bekendt med hestens anatomi. Men prøves skulle den jo, og jeg er virkelig blevet glad for den. Så glad, faktisk, at jeg har haft den med på skiferie i en uge og brugt den flittigt.

Fritz var første patient

Hjemme i stalden har jeg brugt den på Fritz. Han har i november, december og januar været til behandling hos Mette Bloch, som har Ekvipagefysioterapi, fordi hans krop nægtede at gå dressur. More or less.

Mette konstaterede første gang, at han var meget låst mange steder i højre side, og da jeg var hos hende til opfølgende behandling af Fritz få uger senere, havde jeg laseren med. Mette viste mig tre steder, jeg selv kunne behandle ham med laseren.

Fritz bliver behandlet oppe bag skulderen/ved manken

Det har jeg så gjort, og han er simpelthen kommet sig så fint (det vidner stævneresultaterne også om). Ved tredje behandling hos Mette var der kun småting, så nu skal Fritz ikke se Mette før efter sæsonstart.

I mellemtiden har jeg også behandlet mig selv en del. Jeg bøvler ret meget med ondt i venstre hofte – højst sandsynligt fordi min kære hest er skæv (det har han altid været), så jeg falder ned til højre og derfor ender med at skubbe venstre hofte ud.

Max har også prøvet

Jeg har fået en del vejledning i at bruge laseren af Rasmus fra Energy Laser, og jeg har derfor været tryg ved at behandle både heste og mennesker. Sidste uge kunne jeg konstatere, at Max’ sadel var smuttet lidt i bagvægt, efter han er kommet op i fuld træning, og han er derfor lidt øm i lænden. Han har også fået behandling et par gange, før jeg tog på ferie, og jeg har tænkt mig at fortsætte, også efter hans sadel igen er tilpasset.

Max er blevet behandlet i et større område langs rygsøjlen og henover lænd/kryds

I denne uge har jeg været på skiferie i Østrig. Det har været skønt med sne og sol og fri sammen med familien. Jeg tog den infrarøde laser med for at kunne behandle evt ømheder. Jeg endte så faktisk med en reel overbelastning i en sene foran på min højre ankel (den går vistnok fra under knæet og helt ned i storetåen), og det lykkedes på to dage at få den blå/brune farve til at forsvinde sammen med de værste af smerterne. Så jeg var pænt glad for at have laseren med!

Mine ikke så instagramvenlige ben med en tydeligt hævet sene. Det er i øvrigt ret svært at holde den i ro og uden tryk, når man har skistøvler på…

Laseren leverer en afmålt dosis og bipper, når den skal flyttes videre rundt i området, der behandles. Ved behandling af mørke/sorte heste skal der skiftes til et lidt længere ‘hoved’ for at undgå at brænde hesten. Jeg mærker hele tiden efter, men foreløbig er ingen blevet rigtig varme. Når jeg giver dobbelt dosis, gør jeg det ved at behandle hele området med én dosis for så at gentage med endnu en.

Du kan læse meget mere om laserne inde på Energy Lasers hjemmeside

Læs også: Gøjs fik behandlet sit sår med laser

Læs også: Ser her, hvilken gjord jeg rider med