Er en hyggelig ridelejr nødt til at koste en masse penge?

Er en hyggelig ridelejr nødt til at koste en masse penge?

17. august 2019 0 Af Louise Hededam

Jeg var på ridelejr i 1980’erne, og det var en oplevelse, jeg stadig husker den dag i dag. Men ikke så meget for ridningen, og efter to ridelejre denne sommer har jeg tænkt en del over konceptet. 

3400 kroner. Så meget skulle jeg lægge for hver af mine piger, hvis jeg ville have dem på nogle af de ridelejre, der dukkede op på Google, da jeg søgte tidligere på sommeren. 3400 for fem dages ridelejr. Med to børn ville det altså koste os 6800 kroner, og det havde vi ikke sat til side i år. Og så måtte jeg jo tænke alternativt.

Det betød, at jeg slog et opslag op i den lokale klub, hvor jeg spurgte, om andre havde lyst til at lave noget med en enkelt overnatning på gården, hvor klubben holder til. I løbet af kort tid stod jeg så med tilmeldinger fra 16 børn og unge i alderen 6 til 16

år, som gerne ville have to hyggelige dage sammen med deres klubkammerater.

Holdånd og hygge

Jeg fik lavet et temmelig presset program mandag med to gange ridning, spisning hos et klubmedlem med pool og foredrag af klubbens dyrlæge om aftenen.

Dyrlæge Vivan Ryslinge fortæller, hvordan man kan holde øje med, om ens pony eller hest er sund og rask. Deltagerne lytter opmærksomt.

Freja hjælper Agnes og Gaby rundt på banen til ponygames. Det var varmt, men en stor oplevelse.

Tirsdag havde vi én gang ridning og et oplæg om grooming med efterfølgende test af egne evner. Ridningen bestod af ponygames, som fire af de ældste deltagere på ridelejren underviste i på skift.

Fie Bendix Thomsen fortæller, hvordan hun i årevis har groomet New Forest-ponyer til show og kåring. Amor – ikke en pony – er prøveklud.

Børnene var trætte, da deres forældre kom med mad til fælles buffet tirsdag aften – men de var glade. For de havde hygget sig helt vildt! Der var ikke på noget tidspunkt tale om konkurrencer.

Et af punkterne mandag var et orienteringsløb i skoven. Det foregik i skridt og trav.

De var inddelt i hold og fik besked på, at man skulle hjælpes ad – holdet kunne ikke starte en aktivitet, hvis de ikke var samlet alle fire. Og det der med at sove i telt var bare SÅ hyggeligt.

Gentagelse af ridelejr kræves

Prisen for hele denne herlighed var 200 kroner pr. barn. Det var inkl. ophold for deres pony/hest på fold eller boks – og en lille goodie bag med hjælp fra Horze Næstved. Nej, så fik jeg ikke løn. Og jo, der var to mødre, der heller ikke fik refunderet udgiften til den kage, de bagte. Men med frivillig hjælp kan det meste lade sig gøre.

Børnene (og vist også flere voksne) har allerede besluttet, at vi gentager successen næste år – måske med en overnatning mere. Så prøver jeg at trække et par forældre mere ind i arbejdet, – og stadig holde prisen nede.

Ridelejr for voksne

Men det hele skal jo ikke handle om børnene, så ugen inden var jeg faktisk selv på ridelejr. Min søde klubkammerat, Lise, havde inviteret en håndfuld af os op til Baunehøj Efterskole i Jægerspris. Her er hendes gode ven, Jan, ansvarlig for stalden og hestene. Vi ankom onsdag middag og fik installeret vores heste, hvorefter vi spiste dejlig frokost, som Lise havde lavet.

Torsdag var vi alle en tur i vandet og soppe med vores egne heste.

Bagefter red vi en tur i terrænet på nogle af stedets heste (vi var flere, som overvejede at smugle en med hjem i traileren). Og ud på eftermiddagen var alle nået frem med egne heste, og så tog vi en tur i terrænet igen.

God mad og godt selskab!

Vi sluttede aftenen af med en dejlig middag, vin, drinks – og snak til kl. 03.30. Torsdag blev en lidt mere rolig dag, hvor vi red ned til vandet og soppede med hestene, før vi igen kørte hjemad.

Vi havde allesammen taget noget drikkelse og så enten lidt til morgenmaden, snacks eller kage med, og resten stod Lise så for. Også her blev konklusionen, at vi skal have en overnatning mere næste år – og nå at ride endnu flere af Jans skønne heste 🙂

Så hvorfor skal det være så dyrt?

Ok, det er et lidt dumt spørgsmål, for jeg ved godt, at Tina Lund skal have løn for at stå og undervise på sine lejre. Jeg ved også godt, at der er nogle ponyer, der skal have mad, smed, dyrlæge osv. på de ridelejre, hvor man ikke selv har hest/pony med. Og det anfægter jeg overhovedet ikke. Jeg er ret sikker på, at det for de fleste arrangører langt fra er en pengemaskine.

Men, kære forældre, – husk på, at hvis I selv kan afse nogle timer et par dage i løbet af sommerferien, så kan jeres barn måske få en lige så fed oplevelse på en (stort set) gratis ridelejr som på en ridelejr, I skal betale mange tusinde kroner for.

Vi gør det i hvert fald igen næste år!

Læs også: Derfor elsker jeg ridesport!

Læs også: Kan din hest ride på tom mave?

Obs: Jeg har ændret overskriften på dette indlæg, da flere af de skønne mennesker, som i deres forretning blandt andet har ridelejr, har kontaktet mig. De har følt det som et negativt angreb på dem og deres forretning. Det har aldrig været meningen. Selvfølgelig skal der laves løn og dækkes udgifter. Skulle jeg have haft løn (altså havde det været mit job), var vi absolut ikke nået nogen vegne for 200 kr. Men hvis det kan misforstås, må det ændres. Hermed gjort.