En lang og svær beslutning er endelig truffet – og nu vakler jeg…

En lang og svær beslutning er endelig truffet – og nu vakler jeg…

5. april 2020 Af Louise Hededam

Jeg vænner mig som ponymor aldrig til at skulle skifte børnenes ponyer ud, men det er nødvendigt, hvis det skal blive ved med at være sjovt. Men selve det at tage beslutningen er sgu ikke sjovt.

Det har sådan set været under opsejling det seneste halve år. Gaby er blevet sværere for Agnes at ride, og Agnes har mistet troen på sig selv. Det må ikke ske, når man kun er 10 år og faktisk lagde ud med at have talent. Derfor har vi (jeg…) nu taget den svære beslutning at sende Gaby tilbage til sine ejere.

Gammelt billede af Agnes og Gaby

Vi har været utroligt glade for Gaby, som på mange måder har været en virkelig skøn pony. Hun har altid gerne ville bestemme, men på en eller anden måde har Agnes taget udfordringen til sig og vist sig at være ret bestemt, når hun har sat Gaby på plads i stalden. Men Agnes vejer ikke ret meget mere end 25 kg. Hun har haft svært ved at styre Gaby, som bare har taget biddet og er smuttet, når det har passet hende.

Vi har prøvet forskellige ting: sat en større rytter til at opdrage hende, når hun fx har tabt Agnes til spring. Jeg har de sidste måneder longeret Gaby med Agnes på for at vænne hende til, at hun ikke bare kan skride, når det passer hende. Og sidst har jeg købt et lidt skarpere bid, så Agnes ikke får flået sine små spaghetti-arme af.

Men alligevel finder Gaby på nye numre for at slippe. Og Agnes mister lysten til at ride. Så nu beholder vi Gaby her og holder hende igang (og forkæler hende med godbidder og møzzer), og så får ejerne tid til at finde plads til hende hjemme – eller hos en ny lånerfamilie. Jeg vil tro, en større og stærkere pige vil have nemmere ved at ride hende – eller også vil hun være perfekt til kys, klap og turridning.

Herefter går jagten så ind på en anden pony til Agnes. Pga uvisheden om økonomien i disse dage søger vi nok udlån igen – eller en billig pony, evt i bytte med min trailer. Men vi har ikke travlt…

Jeg er kommet i tvivl

Alt det ovenstående i det her indlæg skrev jeg på for en lille uge siden. Jeg blev ikke færdig, og nu er jeg så kommet i tvivl om, hvorvidt min beslutning er rigtig.

For siden Agnes fik at vide, at Gaby skal retur, har hun været ude at ride næsten hver dag. Hun har nusset og striglet og lavet prinsesseman og -hale. Hun har insisteret på at gå med ud til morgenfodring og til aftenindluk. Og hun har i det hele taget protesteret godt og grundigt over beslutningen.

Gaby har til gengæld også opført sig næsten eksemplarisk, men vi har så heller ikke sprunget noget videre. Så jeg har grublet meget over, om Agnes måske kan leve uden springning i en periode, hvis det så betyder, at Gaby gerne vil have hende på nakken og høre efter, hvad der bliver sagt.

Ældre billede, hvor Agnes og Gaby prøver terræn hos Mia Hastrup 📷: Nancy Melby

Nu har jeg imidlertid sagt til ejerne, at Gaby skal videre, så hvis de skriver og siger, at de er klar til at få hende retur, ja så er det jo sådan, det ender.

Læs også: Hvad er egentlig en rigtig børnepony?

Læs også: Fornøjelsen ved ikke at vide, at kontragalop er svært