DV er opmærksom på WFFS: Ingen grund til panik

DV er opmærksom på WFFS: Ingen grund til panik

26. maj 2018 1 Af Line B

WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) har fået meget stor opmærksomhed i de seneste uger, og på Dansk Varmblods hjemmeside kan man nu se, at også DV vil indsamle data og viden. Der er dog ingen grund til panik, risikoen er ikke større denne sæson, end den har været tidligere, skriver formand for Dansk Varmblod, Jan Pedersen.

WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) er arvelig og medfører, at det afficerede føl fødes med en bindevævsdefekt, der især kommer til udtryk ved en meget skrøbelig hud og meget bløde sener og ledbånd. Der findes ingen behandling, og føllet dør eller må aflives straks efter foling.

Risiko vurderes at være lav

Sygdommen nedarves recessivt, hvilket betyder, at den kun kan komme til udtryk, hvis begge forældre er bærere af genet. Når begge forældre er bærere af genet, er risikoen for, at sygdommen kommer til udtryk hos føllet 25%. Hyppigheden af genet er, med den viden vi har for nuværende, forholdsvis lav. Det betyder, at den overordnede risiko for at få et føl, der er ramt af sygdommen, heldigvis er meget lav. Ligeledes er det vigtigt at understrege, at risikoen for WFFS ikke er større i denne avlssæson eller i næste avlssæson, end risikoen var i sidste eller forrige avlssæson. Derfor er der ingen grund til panik eller uovervejede tiltag.

Dansk Varmblod anerkender imidlertid, at WFFS potentielt er en sygdom, som kan nødvendiggøre en avlsmæssig overvågning. Derfor har forbundet nu iværksat en indsamling af tilgængelig data og viden om sygdommen, og vi vil hurtigst muligt overveje at iværksætte en strategi for overvågning og regulering af sygdommen. Det skriver DV på sin hjemmeside.

Pressemeddelelse