Den sværeste beslutning – om aflivning

Den sværeste beslutning – om aflivning

22. juni 2018 Af Louise Hededam

Aflivning er desværre en af de triste sider ved at være hesteejer. Men beslutningen skal ind imellem bare tages, og så er det godt at være forberedt.

Torsdag aften kunne Stutteri Ask meddele, at avlshingsten Lambrusco Ask havde græsset for sidste gang.

Selvom man er et større stutteri, hvor heste kommer og går, bliver det næppe hverdag at lægge hestene ned, som det var tilfældet med Lambrusco.

Horsedoc har skrevet om, hvordan aflivning foregår.

En planlagt aflivning?

En hest kan blive aflivet af flere forskellige grunde, men fælles er, at det er en situation, der sjældent er ønsket. Vi prøver derfor at sørge for, at en aflivning foregår roligt og kontrolleret, og at proceduren bliver udført ens i hvert tilfælde.

Ved planlagte aflivninger, hvor der bliver bestilt tid, skal DAKA kontaktes før aflivningen. Du bestiller afhentning ved DAKA (lettest på nettet) til afhentning dagen efter aflivningen. Derfor anbefaler vi, at vi afliver sidst på eftermiddagen, og du bestiller DAKA til dagen efter. Husk at DAKA ikke afhenter om lørdagen, og derfor er fredag en dårlig dag for en planlagt aflivning.

Aflivning med bedøvelse

Når dyrlægen ankommer, tager vi en praktisk snak om forløbet. Vi forklarer, hvad der skal foregå, og spørger bl.a. ind til, hvor hesten skal ligge. Herefter får hesten en indsprøjtning med noget beroligende medicin, og efter et minut trækkes hesten hen til dét sted, hvor aflivningen skal finde sted.

Hesten får en indsprøjtning med en overdosis bedøvelsesmiddel fordelt over 2-3 sprøjter. Efter den første indsprøjtning går der et lille stykke tid, hvor hesten bliver tiltagende mere træt, så begynder den at snorke, og kort efter falder den. Her er det vigtigt, at personen, der holder ved hesten, ikke forsøger at holde hesten, når den falder. På dette tidspunkt er hesten bevidstløs, mærker og sanser ikke noget, og er derfor alt for stor og tung til, at et menneske kan styre faldet. Liggende får hesten 1 eller 2 sprøjter mere. Der kan forekomme et par gispende vejrtrækninger 3-4 minutter efter den sidste indsprøjtning, herefter ligger den helt stille.

Efter vejrtrækningerne er ophørt, går der 5-9 minutter, før hjerte og hjerne er ophørt med at fungere. Vi tjekker hjerneaktivitet ved at registrere øjenreflekser og hjerteaktivitet ved at lytte på hjertet. Først når begge funktioner er ophørt, kan vi erklære hesten død.

Hvad mærker hesten?

Det er for de fleste hesteejere en voldsom oplevelse, når deres elskede hest falder om. Du skal dog vide, at i det øjeblik, hvor det sker, mærker hesten intet, da den allerede er bevidstløs. Det ovenfor beskrevne forløb er en beskrivelse af en normal aflivning, men der kan selvfølgelig ske uventede ting. Nogle heste falder hurtigt og ukontrolleret, og det er derfor vigtigt, at man både som holder og dyrlæge er meget opmærksom under aflivningen. Hvis du som ejer er i tvivl om, hvorvidt du har lyst til at være til stede under aflivningen, så kan det være en god idé at have noget familie eller en ven med til at holde hesten.

Aflivning med boltpistol

I nogle tilfælde sker aflivningen ved boltpistolering i stedet for medicinsk aflivning. Det kan eksempelvis være, hvis hesten skal bruges til dyrefoder i en zoologisk have eller dyrepark. Ved denne type aflivning skydes hesten i panden med en boltpistol og afblødes efterfølgende ved at skære de store blodkar på halsen over. Når hesten bliver skudt, trækker den alle fire ben op under sig og falder tungt til jorden. Det kan for mange ejere være en meget voldsom oplevelse.

Efter aflivningen kan der udstedes en dødsattest, som bliver sendt pr.mail til dig og evt. forsikringsselskabet, hvis dette ønskes.

Denne artikel er oprindeligt skrevet af horsedoc.dk