Danskerne var udsat for mange fald i 2017

Danskerne var udsat for mange fald i 2017

29. marts 2018 0 Af Line B

Vi ved allesammen, at det er farligt at ride. Vi ved også allesammen, at nogle discipliner inden for ridesporten bærer en større risiko end andre. Military er en af dem. For at øge sikkerheden og monitorere udviklingen har FEI nedsat en arbejdsgruppe. Her kigges på, hvilke faktorer der øger risikoen for fald/styrt, og hvad vi kan gøre for at forbedre det.

Over de sidste 11 år er statistikken positiv. Andelen af de farligste styrt, rotationsfald, hvor hesten slår rundt om sig selv efter at have hængt i en forhindring, er faldet fra ét rotationsfald for hver 268 starter i 2006 til ét for hver 572 starter i 2017.

Forskel på nationaliteter

En af de faktorer, der har været kigget på under arbejdet med at forbedre sikkerheden, er rytternes nationalitet. Helt generelt ser det ud til, at de store militarynationer ligger under det overordnede gennemsnit for fald ved FEIstævner. Danmark har de fleste af årene ligget under gennemsnittet, men i 2017 ligger vi langt over de foregående år, og også over gennemsnittet.

Antallet af fald per antal starter grupperet på nationer.

For nuværende er det ikke til at sige, om tendensen fortsætter. Derudover skal man huske, at Danmark, sammen med Sverige, hører til blandt de mindre statistisk sikre nationer. Med 52 registrerede ryttere,fordelt på ca. 170 starter i 2017 betyder et enkelt fald en forskel på 0,6 % point. Fire fald færre havde altså givet en placering under gennemsnittet.

Erfaring betyder meget

Når vi ser på sporten i Danmark, er det vigtigt at huske, at militarydisciplinen de senere år har fået rigtigt mange nye ryttere ind. Dermed er der ikke ret mange af de ryttere, der rider for Danmark, der har ret stor rutine. Al statistik viser, at erfaring betyder meget i forhold til, hvor mange fald man har. I military kategoriseres rytterne efter deres resultater. For at rykke op i en højere kategori, skal man have mange godkendte resultater på et givent niveau. Således skal man have opnået 15 godkendte resultater i 1* for at blive placeret i den laveste kategori, D.

Antal af fald per antal starter grupperet på rytterkategori. Præsentation af David O’Connor ved FEI Sports Forum 2018.

Ser vi på de danske ryttere, der var til start i 2017, er 77 % af dem ikke kategoriseret. Dermed har langt de fleste af de danske ryttere ikke ret meget rutine ved de internationale stævner, hvorfor det måske ikke er overraskende, hvis vi ser flere fald pr start blandt danskerne end blandt de mere rutinerede nationer.

Hele oplægget ved FEI Sports Forum kan ses her

Præsentationen fra oplægget ligger tilgængeligt på inside.fei.org